Франция и Италия подписаха в петък договор за укрепване на двустранните връзки и засилване на координацията в Европа. Това се случва в момент, в който дипломацията на ЕС е поставена на изпитание от напускането на германския канцлер Ангела Меркел.

Френският президент Еманюел Макрон и италианският министър-председател Марио Драги сложиха имената си под новото споразумение в двореца на хълма Квиринал в Рим, предаде Ройтерс.

"Договорът бележи исторически момент в отношенията между нашите две страни. Франция и Италия укрепват още повече дипломатическите, търговските, политическите и културните си връзки", заяви Драги пред репортери.

Макрон пък коментира, че споразумението не поставя под въпрос отношенията на Франция с Германия, а ги допълва и има за цел да даде тласък на цяла Европа.

Сред целите, изложени в документа от 15 страници, са засилване на военните връзки, дори на промишлено равнище, и съвместна работа за повишаване на отбранителните способности на Стария континент.

"Искаме по-силна и по-суверенна Европа... Европа, която знае как да защитава границите си и да се отбранява", каза още Макрон.

Церемонията по подписването се състоя дни след като в Германия беше договорен нов коалиционен пакт, слагащ край на 16-годишното управление на Ангела Меркел. Тя бе безспорен лидер на Европа и установи особено близки връзки с няколко последователни френски президенти, допълва Ройтерс.

Добре дошли в Драгистан

Добре дошли в Драгистан

Превръща ли Марио Драги Италия в тоталитарна държава?