Франция и Германия обвиниха Русия в нарушаване на дипломатическия протокол, след като Москва публикува тяхната поверителна кореспонденция относно Украйна, най-новият знак за влошаване на отношенията между Русия и Запада, отбелязва "Ройтерс".

В сряда руското външно министерство публикува редица дипломатически писма, които е разменило с Германия и Франция, за да се опита да покаже, че позицията му по преговорите за Източна Украйна е била представена погрешно.

"Смятаме, че този подход противоречи на дипломатическите правила и обичаи", подчерта говорителката на френското външно министерство Ан-Клер Легендре.

Украйна с протестна нота до Русия заради указ на Путин за подкрепа на жителите на Донбас

Украйна с протестна нота до Русия заради указ на Путин за подкрепа на жителите на Донбас

Роптае срещу целенасочената политика на Русия за засилване на контрола в Донбас

Франция и Германия обявиха, че руският външен министър Сергей Лавров е отказал да проведе среща в така наречения Нормандски формат със своите френски, германски и украински колеги, но Русия посочи, че Лавров просто не е бил на разположение за конкретна среща.

Отиващият си канцлер Ангела Меркел омаловажи значението на хода на Русия, но отбеляза на пресконференция, че това не променяло факта, че не се е състояла среща, за което тя съжалява.

"Публикуването на писма не е толкова изненадващо. Често чета собствените си писма във вестниците. Със сигурност няма какво да крием", увери тя на пресконференция, проведена по друг въпрос.

Руското влияние нараства в Донбас и според експерти е стъпка към анексия

Руското влияние нараства в Донбас и според експерти е стъпка към анексия

Известно е, че Русия предоставя военна подкрепа, наред с икономическа и социална помощ на Донбас

Ала тя добави, че е помолила руския президент Владимир Путин да организира нов кръг от преговори, преди тя да напусне поста. Това, че не го е направил, е срамно, каза тя, "тъй като срещите имат своя собствена динамика" и позволявали да се постигне напредък дори в привидно неразрешими ситуации.

По-рано Париж обвини Русия, че е отказала да приеме министерска среща с Франция, Украйна и Германия за обсъждане на въоръжения бунт на проруските сепаратистки в Източна Украйна и отрече, че не е отговорил на предложенията, направени от Москва.

В рядък отговор Русия публикува 28 страници дипломатически документи, показващи, че е заявила предварително, че Лавров не може да участва в предложената среща на 11 ноември.

В Русия заговориха за ликвидиране на Украйна като държава, за да има мир в Донбас

В Русия заговориха за ликвидиране на Украйна като държава, за да има мир в Донбас

Украинските власти били контролирани от Запада

Публикуваните документи обаче показват и сериозни различия между Русия, Франция и Германия.

Русия приложи проектоизявление за "вътрешния украински конфликт", което Русия е предложила да публикува след възможната среща в Нормандския формат.

Преговорите в Нормандския формат имат за цел да помогнат за прекратяването на конфликта в Източна Украйна между силите на Киев и проруските сепаратисти.

На 4 ноември френският външен министър Жан-Ив льо Дриан и германският външен министър Хайко Маас написаха в съвместно писмо до Лавров, че проектът на Москва има оценки, които Германия и Франция не споделят, като например обрисуването на "вътрешен украински конфликт" наред с други.

Захарова зове Германия и Франция да оценят заплахите на Украйна по адрес на Русия

Захарова зове Германия и Франция да оценят заплахите на Украйна по адрес на Русия

Поведението на Берлин и Париж предизвиквало въпроси

Двама европейски дипломати коментираха, че публикацията на Москва изглежда е опит да се внесе объркване, но е имала обратен ефект, защото доказва, че Москва се опитва да блокира процеса, като изисква множество предварителни условия, които биха направили всяка надежда за провеждане на среща невъзможна.

Легендре призова Русия да се върне на масата за преговори и да продължи дискусиите, но в "одобрените формати и според договорените принципи".