Скандалният бивш италиански премиер Силвио Берлускони обяви, че ще води консерваторите в парламентарните избори през следващата година и планира да привлече избирателите с щедри данъчни облекчения и социални помощи, съобщава ДПА.

Политическата кариера на 80-годишния Берлускони изглеждаше поприключила доскоро заради нестабилното му здравословно състояние и присъда за данъчна измама, която доведе до отстраняването му от парламента. Но победата на местните избори преди дни на неговата партия "Форца Италия" подхрани разговорите за завръщането му.

Силно представяне на десницата на местните избори в Италия

Силно представяне на десницата на местните избори в Италия

В Генуа, традиционна крепост на левицата, печелят десните за първи път от над 50 г.

"Всъщност никога не съм си отивал. Във всеки случай, аз съм отново тук", коментира той в интервю за в. "Кориере дела сера".

Заради съдебната си присъда Берлускони няма право да участва в избори до 2019 г. Той се опитва да премахне забраната, като за целта е завел дело в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Но дори и тези опити да се провалят, "аз ще бъда наблизо, за да ръководя предизборната кампания".

Той посочи, че подготвял предизборна програма, основана на плосък данък и осигуряването на базов доход за най-бедните, но не е дал повече подробности откъде ще бъде осигурено финансирането на тези политики. Той също така намекнал за по-твърд подход към миграцията, определяйки сегашната ситуация като "абсолютно извън контрол".

Съставянето на консервативната коалиция на Берлускони все още е неясно, предвид несигурността относно изборните правила и заради съперничеството с лидера на крайнодясната Северна лига Матео Салвини, който би искал да поеме ръководната роля на Берлускони.

Във всеки случай изборите през следващата година вероятно ще бъдат тристранна надпревара между управляващата лявоцентристка Демократическа партия, ръководена от бившия премиер Матео Ренци, консервативния лагер и антиелитарното и евроскептично Движение "Пет звезди".