Дясноцентристките партии в Италия се представиха силно на местните избори в неделя, показват частични резултати, цитирани от "Ройтерс", като агенцията отбелязва, че резултатите вероятно ще окажат натиск върху лявоцентристкото правителство преди парламентарните избори, които ще се проведат след по-малко от година.

В най-изкъсо наблюдаваната надпревара, в северния пристанищен град Генуа, който е традиционна крепост на левицата, изглежда дясноцентристките партии имат мнозинство за първи път от повече от 50 години.

Поражение за популисткото Движение "Пет звезди" на местните избори в Италия

Поражение за популисткото Движение "Пет звезди" на местните избори в Италия

Не успя да продължи успехите си от миналата година

Кандидатът, подкрепян от антиимигрантската Северна лига и "Форца Италия" на Силвио Берлускони, ще спечели между 52 и 56 процента от гласовете, в сравнение с 44-48 процента за кандидата, подкрепен от управляващата Демократическа партия.

Около 4,3 млн. души имаха право да гласуват в общините, в които на втори тур трябваше да бъдат избрани кметове, след като никой от кандидатите не спечели повече от 50 процента на първия тур, който се проведе на 11 юни.

Антиелитарното движение "Пет звезди", което е най-популярната партия в Италия според някои социологически допитвания, се представи много слабо на първия тур и успя да стигне на балотаж само в един от 25-те най-големи града.

Предварителните резултати също така показват, че дясноцентристките кандидати имат ясна преднина в северния град Верона и южния Катандзаро.

Избирателната активност беше ниска - около 47 процента. Очаква се окончателните резултати да бъдат обявени по-късно днес.