Китай призова САЩ да не позволява на тайванска делегация да присъства на инаугурацията на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп, съобщава "Ройтерс".

Тръмп наруши провежданата от десетилетия политика на САЩ, приемайки поздравително телефонно обаждане от тайванския президент Цай Ингвен, а също така обяви, че политиката на "Единен Китай" била въпрос на преговори.

Китай предупреди Тръмп да не си играе с огъня относно Тайван

Китай предупреди Тръмп да не си играе с огъня относно Тайван

Щял да изостави спокойното и цивилизовано отношение

Делегация на Тайван, оглавявана от бившия премиер и председател на бившата управляваща партия Ю Шуйкун, и включваща съветника по национална сигурност на Тайван и няколко депутати, ще присъства на церемонията по встъпване в длъжност на Тръмп в петък, съобщиха по-рано тази седмица от външното министерство на Тайван.

"Ройтерс" отбелязва, че за Тайван е типично да изпрати делегация за инаугурациите на американските президенти по покана на комисията, отговаряща за организацията на събитието, съставена от американски конгресмени.

Говорител на тайванския президент уточни, че не са планирани срещи с новата администрация на Тръмп, докато делегацията е там за събитието.

Говорителят на китайското външно министерство изтъкна, че Китай се противопоставя на това Тайван да използва всеки предлог да изпрати хора в САЩ "да се занимават с дейности за намеса в или увреждане на отношенията между Китай и САЩ".

"Ние отново призоваваме САЩ да не позволява на тайванските власти да изпращат т. нар. делегация в САЩ да присъства на президентската инаугурация и не трябва да има каквато и да е форма на официален контакт с Тайван", настоя говорителят на китайското външно ведомство.

"Позицията на Китай вече беше точно и безпогрешно предадена на американската администрация и екипа на Тръмп", отбелязаха още от китайското външно ведомство.