Нови разпоредби за коронавируса влязоха в сила тази сутрин в Израел, след като правителството на страната увеличи усилията си за ограничаване на разпространението на Делта варианта, пише "Аарец".

Според новите ограничения на обществени места и фирмите е забранено да позволяват влизане или обслужване на онези, които не носят маски. Те също така трябва да показват табели, задължаващи носенето на маски, и да използват своите системи за публичен адрес, за да напомнят на хората за изискването. Всеки човек, който влиза в обект без съответно доказателство за имунитет, може да бъде глобен с 1000 шекела (303 долара), като обществените места за събирания и срещи са изправени пред много по-високи санкции.

Строги мерки срещу пандемията в Израел

Строги мерки срещу пандемията в Израел

Тел Авив разработва ново лекарство срещу коронавируса

Ограниченията за събития, включващи повече от 100 души в затворени места, като банкетни зали, клубове и конферентни зали, също влязоха в сила и изискват от участниците да представят ваксинация, сертификат за възстановяване или отрицателна проба от тест. Тези изисквания за "зелени сертификати" се прилагат за всички събития, които се провеждат в затворени пространства, дори ако те също така се провеждат частично на открито или ако мястото има и открито пространство.

Според последните данни на израелското здравно министерство вчера са били регистрирани 1 400 новозаразени с COVID-19 в рамките на 24 часа, леко увеличение от 1 380 заразени в понеделник. Процентът на положителните проби е спаднал до 1,76 от 1,86. Към сряда има още двама пациенти с COVID-19 в тежко състояние, което увеличава броя на тежко болните на 63 души.

Новите ограничения предвиждат, че фирми или обществени места ще бъдат глобявани с 10 000 шекела (3 036 щатски долара) за неправилна проверка на документация, 3 000 шекела (910 долара) за непоставяне на табели, указващи изискването за представяне на доказателство за имунитет, и 1000 шекела (303 долара) за обслужване на човек без маска или неспазване на изискванията за табели за маски.

В допълнение към другите разпоредби операторите на места за събирания трябва да назначат и контрольор за коронавируса.

Израел: COVID-19 се завръща

Израел: COVID-19 се завръща

Залага се на стратегията за мекото потискане на пандемията