В страната на световните шампиони по ваксинация всички ограничения вече са премахнати, но сега броят на случаите на коронавирус в Израел отново бързо нараства. Новото правителство разчита на стратегия за "меко потискане", пише германският вестник "Зюддойче цайтунг".

Дори самопровъзгласилият се за "световен шампион по ваксини" - Израел сега отново трябва да се справи с бързо нарастващия коронавирус. (...) Страната търси не само нови изходи от дилемата, свързана с варианта Делта, отбелязва журналистът Петер Мюнх.

Тревога в Израел - невиждан пик от март на новозаразени с COVID-19

Тревога в Израел - невиждан пик от март на новозаразени с COVID-19

Много от заразените са били имунизирани и с двете дози ваксина

Моше Гафни, лидер на ултраортодоксалната партия Яхадут ХаТорах, вижда в това като наказание от Бог. Според неговата логика новото правителство е наказано за това, че се осмели да остави благочестивите партии извън властта и следователно "лишено от божествена подкрепа".

Бенямин Нетаняху твърди същото, но по-малко благочестиво, виждайки в нарастващите темпове на коронавирус доказателство, че нищо не работи без него и че вирусът се завръща. Новият премиер Нафтали Бенет, който е на поста от месец напротив, посочва грешки и пропуски от старото правителство, за което сега трябва да се плати.

Въпреки това, също толкова импулсивно, колкото британците, Бенет не иска да действа. По отношение на стратегията си той говори за "известен риск" и "необходим баланс".

Фокусът му не е върху ежедневната честота, а върху броя на тежките случаи - но при общия брой заразени, равен на 4,6 хиляди души, настоящият брой на тежките случаи, а именно 45, в тази четвърта вълна е много по-нисък, отколкото в предишните вълни.

Живот с COVID-19: Израел променя стратегията, докато Делта вариантът удря

Живот с COVID-19: Израел променя стратегията, докато Делта вариантът удря

Правителството иска израелците да се научат да живеят с вируса

Това се дължи на успеха на ваксинациите: 5,2 от 9,3 милиона израелци вече са били ваксинирани два пъти, а други 500 000 са получили поне първата доза ваксина. Израел ваксинира деца на възраст между 12 и 15 години.

Освен това Израел е първата страна в света, която въвежда третата доза от ваксината - засега обаче само за хора с отслабена имунна система, заключаава вестник "Зюддойче цайтунг".