Полицията в Ню Йорк разхлабва контрола – поне когато става дума за пиенето на алкохол и уринирането на улицата, съобщава Агенция „Франс прес”.

От следващия понеделник дребните престъпници вече няма да бъдат арестувани или преследвани в Манхатан за дребни нарушения като публичната консумация на алкохол, уриниране на публично място или за слагане на краката на седалката в метрото.

Официални лица обявиха, че градът представя реформа, за да даде на полицията повече време да се фокусира на сериозните престъпления. Решението е взето в резултат на увеличаване на убийствата, стрелби от банди, изнасилвания, грабежи през 2015 година.

Като цяло престъпността в най-големия град на САЩ е намаляла с 1,7 %, но миналата година тежките престъпления са се увеличили с 3 % в Манхатан, макар историческо ниското ниво през 2014 година.

„Днешните реформи позволяват нашите трудолюбиви полицаи да концентрират усилията си върху тясна група от лица, извършващи насилствени престъпления в град Ню Йорк”, обясни кметът Бил де Бласио.

Хората ще бъдат арестувани за дребни престъпления, като например замърсяване или заемайки две седалки в метрото, само ако има някаква причина за обществената безопасност.  

Промяната в политиката се очаква да намали тежестта от около 10 000 ареста, които в противен случай ще се обработват от наказателния съд в Манхатан.