Европейски дипломати предупредиха, че преговарящите от ЕС са на "милиметри" от това да дадат всичко от себе си в търговските преговори с Великобритания, след като двете страни се съгласиха, че преговорите са в най-чувствителната си фаза.

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние е в Лондон от шест дни, опитвайки се да постигне труден компромис с британския си колега Дейвид Фрост.

С наближаването на финалната права раздразнението в Брюксел се засили, като някои от 27-те страни членки на ЕС - начело с Франция и Холандия - са притеснени, че Барние ще договори нещо неприемливо за тях.

Премиерът на Ирландия е оптимист за сделка за Брекзит

Премиерът на Ирландия е оптимист за сделка за Брекзит

Финални дни на преговори

Дипломат от ЕС е заявил пред "Франс прес", че европейците остават единни, но че е ясно, че Барние "беше на милиметри от червените линии", които са му дадени.

"Смятам, че е напълно ясно, че в този момент сме стигнали до точка, в която сме толкова близо до границите на нашия мандат, че се нуждаем от движение от страна на Великобритания, ако искаме да постигнем споразумение", коментира дипломатът.

"Нямам впечатлението, че сме на часове разстояние от споразумение... това, което трябва да бъде преодоляно, все още е доста съществено", добави дипломатът.

Брекзит помогнал на Великобритания да ускори одобрението на COVID-19 ваксина

Брекзит помогнал на Великобритания да ускори одобрението на COVID-19 ваксина

Докато Европейският съюз изостава

Преговарящите работят ден и нощ, за да договорят навреме споразумение, което да бъде ратифицирано преди 31 декември, когато Великобритания вече няма да спазва правилата на единния пазар на ЕС при условията на преход след Брекзит.

Европейски източник, добре запознат с преговорите, е отбелязал, че преговорите ще продължат днес "и без съмнение в петък".

"Всичко може да се промени във всеки момент", подчертал източникът и добавил, че чувството за неотложност е "вече разбрано в Лондон".

Британски източник е посочил, че няма съмнение, че преговорите са в критичната финална фаза.

Споразумение за Брекзит - сега или никога

Споразумение за Брекзит - сега или никога

Мишел Барние предприема последен опит...

"Очевидно има много очаквания и определено сме в края на работата, но все още има истински различия", каза източникът.

Ирландският външен министър Саймън Ковни при посещение в Париж заяви, че споразумение ще бъде възможно през следващите дни, стига европейските страни да "останат спокойни".

Преговорите за определяне на бъдещите търговски отношения, започващи на 1 януари, в момента са в застой по три ключови въпроса - рибарството, регулаторни въпроси и управлението на бъдещо споразумение.

Ковни заяви, че се надява да бъде постигното споразумение, но че след 1 януари няма да има "допълнителни удължения" и "няма допълнително време".

Преговорите за Брекзит в задънена улица

Преговорите за Брекзит в задънена улица

Лондон и Брюксел са далеч от споразумение