Преговорите за съставяне на ново испанско правителство са без резултат. Никоя от парламентарно представените партии не иска да се коалира с Народната партия на премиера Мариано Рахой, предаде АФП. 

Социалистите и крайнолявата партия "Подемос" вече обявиха, че няма да подкрепят правителство на Рахой при гласуването в парламента. Дясноцентристката партия „Граждани” смята да гласува "въздържал се"

По-рано самият Рахой изрази надежда до края на този месец да има нов кабинет. 

Кралството е в тази ситуация вече повече от 200 дни.

Очаква се следващата седмица да заработи новият парламент и испанският крал Фелипе да връчи мандат за съставяне на правителство.

На вота през юни консервативната Народна партия спечели 137 мандата в 350-местния конгрес – долната камара на испанския парламент. Социалистите получиха 85 места – с 5 по-малко, отколкото имаха досега. Крайно левият блок „Подемос" е с 71 депутати, колкото имаше и на предишните избори. 
Дясноцентристката партия „Граждани” спечели 32 мандата – с 8 по-малко, отколкото при предишния състав на конгреса.  

При изборите през 2015 г. се стигна до ситуация, сходна със сегашната. Нито една от партиите не спечели необходимото мнозинство и се стигна до няколкомесечни преговори, които приключиха без да бъде съставен кабинет.  

В началото на месец май крал Фелипе VI разпусна парламента и насрочи нови избори.