Нови министри на вътрешните работи и на финансите на Египет бяха назначени днес, след като президентът Хосни Мубарак уволни в края на миналата седмица предишното правителство.

Махмуд Уахди, който е заемал виден пост в администрацията на затворите, замества досегашния министър на вътрешните работи Хабиб Ибрахим ел Адли. Демонстрантите в Египет от дни настояват за отстраняването на Адли, както и за оставка на самия Мубарак.

Гаудат ал-Малт от египетската Сметна палата ще замести като финансов министър Юсеф Бутрос Гали. Уволненият Гали е племенник на бившия генерален секретар на ООН Бутрос Бутрос Гали.

Бившият губернатор на провинцията Северен Синай генерал Муафи заема мястото на дългогодишния шеф на египетското разузнаване Омар Сулейман. В събота Сулейман положи клетва като вицепрезидент на Египет - пост, който бе вакантен, откакто през 1981 г. Мубарак стана държавен глава.

Сериозните промени в правителството обаче не са много като външният министър Ахмед Абул Геит и министърът на отбраната ген. Мохамед Хюсеин Тантауи, който става вицепремиер, запазват постовете си.

Разместванията по върховете в Египет, вкл. оставката на правителството на Ахмед Назиф и съставянето на нов кабинет под ръководството на Ахмед Шафик, сe извършват от Мубарак под натиска на безпрецедентните народни протести в страната, твърдят експерти.