Водещият преговарящ от страна на Сърбия в преговорите, провеждани с посредничеството на Европейския съюз за нормализирането на отношенията с Косово, обяви, че президентите на двете страни няма да се срещнат в Брюксел, както се очакваше, съобщава "Асошиейтед прес".

Сръбският правителствен служител Марко Джурич заяви в Брюксел, че сръбският президент Александър Вучич "няма да разговаря днес с представителите на Прищина".

Първите дипломати в Европа се страхуват от промени в границите на Сърбия и Косово

Първите дипломати в Европа се страхуват от промени в границите на Сърбия и Косово

Промяна на границите може да отвори кутията на Пандора

Косово е бивша провинция на Сърбия, която обяви независимост през 2008 г. Белград не признава неговата независимост.

Джурич добави, че "днес не са налице минималните условия да разговаряме с представителите на Прищина". Джурич се позова на "всички заплахи и измами" от страна на Косово, които според него са направили срещата невъзможна.

Вучич се срещна с ръководителя на външната политика на Европейския съюз Федерика Могерини, която е посредник в преговорите, които целят намиране на решение на спора, произтичащ от конфликта през 1990-те години в бивша Югославия. Могерини също така се срещна с косовския президент Хашим Тачи.

Идеята за "размяна на територии" между Сърбия и Косово за уреждане веднъж завинаги на техния дългогодишен спор предизвика напрежение.

Тачи иска референдум за споразумението със Сърбия

Тачи иска референдум за споразумението със Сърбия

Защити преговорите с Белград и критикува опозицията