Бежанци и имигранти в Германия отказвали да започнат работа, използвайки като извинение великодушното гостоприемство на канцлера Ангела Меркел.

Според кмета на източния германски град Валденбург, провинция Саксония, Бернд Полерс търсещите убежище отказвали да приемат работа, която им е била предложена, след като са пристигнали в страната, пише британското издание "Сънди експрес".

Местната общинска управа е похарчила близо 700 евро, уреждайки мъжете да имат подходящи униформи за работата, но била сащисана, когато те отказали да работят, защото били „гости на Ангела Меркел”.  

Властите в окръг Цвикау излезли с план, с който да насърчат нямащите работа бежанци да започнат да работят, което да им даде възможност да бъдат по-добре приети от местната общност. Ставало въпрос за работа под формата на доброволчески труд с благотворителни цели.

Заплащането било 20 евро за 20 часа работа. Ала всички мъже, живеещи в местния бежански лагер, които първоначално се съгласили да се включат в благотворителни дейности, напуснали, след като разбрали, че минималното почасово заплащане в Германия е 8,50 евро.

Бил е осигурен транспорт до и от работата, а по време на ангажираността си са получавали и храна.

Кметът Полерс изтъква, че вместо да се възползват от възможността, тези хора твърдели, че са гости на Меркел, а гостите не трябва да работят.  

„Нещо повече, те бяха на мнение, че има минимална заплата от 8,50 евро на час в Германия, и че това трябвало да им се заплаща от общинската управа на Валденбург”, посочва кметът.