Двеста бежанци, живеещи в Гърция, ще бъдат принудени да напуснат жилища, финансирани от ООН, до края на март, съобщава "Евронюз".

Правителството твърди, че това е необходима стъпка за интегрирането им в гръцкото общество, но някои бежанци са притеснени за бъдещето си.

Жан Марк живее в апартамент с четирима други бежанци в Атина от 2017 г. насам. Неговият наем се заплаща от Агенцията на ООН за бежанците. Въпреки това, 23-годишният мъж от Кот д'Ивоар трябва да напусне до края на тази седмица и друг бежанец ще заеме неговото място.

"Не се чувствам много добре, защото не правя нищо. Нямам работа. Аз ходя на училище, за да уча гръцки, така че мога да си намеря работа, всякаква работа. Но нищо засега. Знаеш ли, в Атина не е лесно да си намериш работа. Искам да живея живота си тук и да създам семейство. Но веднага след като напусна тази къща, трябва да намеря място за спане", обяснява той.

ESTIA е програма за настаняване, финансирана от Европейския съюз и изпълнявана от Агенцията на ООН за бежанците в сътрудничество с гръцки НПО.

Понастоящем тя подкрепя 22 636 бежанци. На 31 март първите 200 трябва да излязат от жилището, което им е било предоставено. Агенцията на ООН за бежанците твърди, че това е необходима стъпка. "Сега говорим за двеста души", коментира Борис Чеширков, говорител на Агенцията на ООН за бежанците.

Евростат: 580 000 души поискали убежище в ЕС през 2018 година

Евростат: 580 000 души поискали убежище в ЕС през 2018 година

Това представлява спад от 11% спрямо предходната година

"Това не е значителен брой, а 200 души, които са взети от, да речем, от остров Самос, където условията са доста сурови и им се дава възможност да останат в апартамент, където имат достъп до услуги, където ще бъдат подкрепени да бъдат активни в дейности и да изучава гръцки език. Това е важно развитие", допълва той.

Някои неправителствени организации смятат, че бежанците не са готови, но засега не изразяват публично своите резерви. Правителството отбелязва, че тези хора няма да бъдат изоставени.

"Тези бежанци ще продължат да получават финансова подкрепа за период от три месеца и имат право да участват в специална работна програма", допълва Милтиадис Клапас, генерален секретар по миграционната политика.

"Ще получат добра заплата и продължаваме да ги подкрепяме, дори след излизането им от програмата ESTIA. Искаме те да се чувстват сигурни в нашата страна. Искаме те да се интегрират в гръцкото общество", коментира той.

По-висок миграционен натиск от Гърция

По-висок миграционен натиск от Гърция

Оградата и сензорите по границата с Турция са дали резултат