Четири пети от бежанците в света, които наброяват 15 милиона и 400 хиляди души, са намерили убежище в бедни страни. Това констатира огласеният днес доклад на Върховния комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш.

Докладът се публикува днес на Световния ден на бежанците. В него се изтъква, че шансовете за получаване на гражданство и икономически просперитет на тези хора са силно ограничени.

Над една четвърт от бежанците са само в три държави - Пакистан, Иран и Сирия. Данните не обхващат тазгодишната бежанска вълна, породена от размирните събития в Северна Африка.

Според върховния комисар Гутериш опасенията от предполагаем наплив на бежанци към индустриализираните страни са в значителна степен преувеличени или погрешно свързани с въпросите на миграцията.

Агенцията на ООН изтъква щедростта на страните, дали подслон на бежанците. Даден е пример с Пакистан, където има 710 бежанци срещу всеки долар от своя брутен вътрешен продукт на глава от населението. За сравнение в Германия срещу един долар от нейния брутен вътрешен продукт на глава от населението има едва 17 бежанци.