Когато през май месец тази година Турция гласува против налагане на нови санкции на Иран, всички наблюдатели коментираха, че отношенията между двете страни са повече от добри.

Зад фасадата на дружбата и сътрудничеството обаче все още се спотаява тревогата на иранските аятоласи, че турският гигант може да ти изтика от историческата сцена. 
Турция и Иран са съседки, чийто търговски оборот достига до 7.1 милирда долара годишно, а поне милион ирански туристи посещават Турция всяка година.

Анализаторът Елиот Хен-Тов обаче посочва, че двете държави са на практика несъвместими. Ръководителите на Иран не могат на приемат как за 30 години ислямска революция Турция, страна която в миналото беше два пъти по-бедно от Иран, сега е два пъти по-богата.

Особено тежко за иранското ръководство е да видят как съседът, който беше на дъното, се превръща в модел и лидер на региона, посочва Хен-Тов. Да се признае Турция за лидер - това е изключено. А на определен етап може да окаже сериозно влияние на двустранните отношения.

Днес вече отношенията между Турция и Иран са диаметрално противоположни. Турция се превърна във водеща икономически и дипломатическа сили в Близкия изток. Турската икономика се явява 16-та в световен мащаб и Иран трябва да се съобразява с това. На Иран е необходима икономическата поддръжка на Турция.

В същото време обаче Анкара придърпа върху себе образа на „защитника на угнетените мюсюлмани", с който традиционно се облича Техеран.

Въпреки че Иран винаги се е изявявал като закрилника на мюсюлманите както в региона, така и по целия свят, времената вече се измениха, а на пазара на угнетените се появиха нови игри, които изискват нови правила.

Като пример за тезата си Хен-Тов посочва „Хамас", който миналия месец се отказа да приема кораби с иранска хуманитарна помощ. Аргумент за това е, че иранският конвой само ще усложни ситуацията.

Едновременно с това „Хамас" прие с радост предложението на Турция за строителство на промишлена зона в района Рафиах.

Както „Хизбулла", така и „Хамас" имат интуиция и много бързо улавят полъха на вятъра. Те вече разбраха, че Турция може да им даде много повече от Иран.

Хен-Тов посочва и неотдавна проведено допитване в Ливан и на палестинските територии, в което около 60% от запитаните са оценили ролята на Иран като „негативна".