Безпартийната Лучана Ламборджезе поема министерството на вътрешните работи в новото италианско правителство, на мястото на Матео Салвини, предаде радио "Свободна Европа".

По-рано беше съобщено, че в Италия вече е сформирано лявоцентристкото правителство на новата коалиция между движението "Пет звезди" и Демократическата партия.

Премиер отново е Джузепе Конте, но в кабинета има съществени промени, след като дяснопопулистката партия "Лига", оглавявана от Матео Салвини, се оттегли от доскорошната коалиция с "Пет звезди" и напусна управлението, предаде радио "Свободна Европа".

Президентът на Италия дава мандат на Конте да състави ново правителство
Обновена

Президентът на Италия дава мандат на Конте да състави ново правителство

Новата коалиция ще е "5 звезди" и Демократическата партия

В правителството влизат 10 министри от популистката формация "Пет звезди", 9 представители на Демократическата партия, която досега беше в опозиция, както и един представител на лявата формация "Равни и свободни". Лучана Ламборджезе е единствената безпартийна.

Лидерът на "Пет звезди" Луиджи ди Майо ще оглави министерството на външните работи. Министър на икономиката и финансите ще бъде Роберто Гуалтери, бивш шеф на икономическата комисия в Европарламента.

Накъде води опасната авантюра на Салвини

Накъде води опасната авантюра на Салвини

Той обяви края на коалицията с "Пет звезди” от плажа...

Очаква се новият кабинет да има значително по-проевропейска позиция, отколкото предходния, в който сподвижниците на Салвини често се конфронтираха с ЕС. Самият Салвини е смятан за прокремълски политик.

Припомняме, Конте напусна коалицията с "Пет звезди" с намерението да предизвика предсрочни избори.

Новото италианско правителство ще положи клетва на 5 септември сутринта.

Италианската опозиция е готова да състави кабинет с Движение "5 звезди"

Италианската опозиция е готова да състави кабинет с Движение "5 звезди"

Това заяви лидерът на опозицията Никола Зингарети