Премиерът на Италия Джузепе Конте сформира ново правителство, подкрепено от антисистемното Движение "5 звезди" и лявоцентристката Демократическа партия, която досега беше в опозиция, след като предишното правителство се разпадна след оттеглянето на дяснопопулистката партия "Лига" от коалицията, съобщават италианските медии, цитирайки канцеларията на президента на страната.

Президентът на Италия дава мандат на Конте да състави ново правителство
Обновена

Президентът на Италия дава мандат на Конте да състави ново правителство

Новата коалиция ще е "5 звезди" и Демократическата партия

"Президентът Серджо Матарела прие проф. Джузепе Конте, който се съгласи да оглави правителството и представи министрите на президента", посочиха от президентството. 

Кабинетът на Конте ще се положи клетва утре (5 септември) в 10 часа (11 часа българско).

Предишният министър на икономическото развитие, труда и социалната политика Луиджи ди Майо, който е лидер на Движение "Пет звезди", сега ще оглави Министерството на външните работи.

И поддръжниците на "Пет звезди" одобриха коалицията с Демократическата партия

И поддръжниците на "Пет звезди" одобриха коалицията с Демократическата партия

20.7% се обявиха против бъдещата коалиция в онлайн гласуване

Роберто Гуалтиери, който е евродепутат от Демократическата партия, ще заеме поста на финансов министър в новото правителство. 

На 20 август Конте подаде оставка, след като "Лига" на досегашния вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини инициира вот на недоверие в своето правителство. По-късно американският президент Доналд Тръмп изрази надежда Конте да остане премиер на Италия.