79.3% от поддръжниците на "Пет звезди" подкрепят обединяването на силите на антисистемното движение с неговия дългогодишен политически противник - Демократическата партия, обяви Луиджи ди Майо, лидерът на "Пет звезди", цитиран от Ройтерс.

Салвини е аут, но може да се върне

Салвини е аут, но може да се върне

"Пет звезди" и Демократическата партия се разбраха за нова управляваща коалиция...

20.7% от поддръжниците на антисистемното движение не одобряват коалицията. Данните са при преброени близо 80 000 гласа, при предварително регистрирали се да гласуват 115 372-ма души

"Пет звезди" се решиха да съставят коалиция с Демократическата партия, макар и преди десетина години да бяха създадени именно с идеята да са неин противник, с цел да избегнат опасността от предсрочни избори - една напълно реална опасност, след като миналия месец управляващата коалиция между "Пет звезди" и крайнодясната "Лига" се разпадна.

Привържениците на "Пет звезди" трябваше да гласуват онлайн дали подкрепят предложената коалиция и резултатите трябваше да бъдат обявени до 20.30 българско време. Малко след като започна гласуването, партиите публикуваха програма с 26 точки, която се предвижда да е в основата на бъдещото правителство. На приоритетно място е поставена целта експанзионният бюджет за 2020 г.

Сега предстои президентът на Италия Серджо Матарела да одобри предложения кабинет от страна на Джузепе Конте, след което той ще трябва да бъде гласуван и в двете камари на парламента и чак след това ще може официално да започне работа.

Италия избегна кризата. Джузепе Конте отново е премиер

Италия избегна кризата. Джузепе Конте отново е премиер

Нова коалиция ще управлява на Апенините

Във вторник доходността по италианските 10-годишни бенчмаркови книжа постигна рекордно понижение - знак, че инвеститорите са по-скоро уверени, че новият кабинет скоро ще започне да работи и че не би имало риск от предсрочни избори и от продължителна политическа нестабилност.

В общата си програма "Пет звезди" и Демократическата партия дават заявка, че ще приемат такъв бюджет, че да помогнат на изпадналата в застой икономика да постигне растеж. В същото време те обещават, че няма да излагат на риск публичните финанси.

Дългът на Италия я нарежда на второ място по задлъжнялост в ЕС и като мярка за справяне с проблема бъдещото правителство призовава Брюксел към преодоляване на "прекалената строгост" на съществуващите бюджетни правила.

Подчертавайки, че ще работят за социална справедливост, двете политически сили обещават да въведат минимална заплата, да увеличат разходите за образование, изследвания и социални услуги. Програмата предвижда въвеждане на цифров данък върху мултинационалните компании и създаване на държавна банка, която да помогне за развитието на по-бедния юг.

"Пет звезди" и Демократическата партия се ангажират да извършат законодателни промени в Закона за конфликт на интереси - ход, който бившият премиер Силвио Берлускони винаги се е стремял да отклони, опасявайки се, че те могат да се отразят негативно на медийната му империя "Медиасет".

Двете политически сили обещаха също "ревизия" на концесиите върху италианските магистрали. Неясната формулировка даде надежди на италианската компания "Атлантия", че "Пет звезди" няма да продължи да настоява за отнемане на изгодната й концесия за пътни такси след рухването на моста "Моранди" в Генуа миналата година.

Сега, след като постигнаха съгласие по основните пунктове в коалиционното споразумение, "Пет звезди" и Демократическата партия остава да се споразумеят и за имената на бъдещите си министри. Все още е неясна предстоящата роля на лидера на "Пет звезди" - Луиджи ди Майо.

В предишния кабинет той заемаше поста вицепремиер, министър на индустрията и министър на труда, но изглежда малко вероятно да запази някой от тези постове в бъдещото правителство.