Премиерът на Италия Джузепе Конте обяви, че подава оставка, съобщават световните осведомителни агенции.

Изказвайки се пред Сената във връзка с разразяващата се криза в управляващата коалиция, Конте заяви, че след заседанието възнамерява да се отправи към президентската резиденция, където ще подаде оставката си пред президента Серджо Матарела.

Накъде води опасната авантюра на Салвини

Накъде води опасната авантюра на Салвини

Той обяви края на коалицията с "Пет звезди” от плажа...

"Ще изслушам внимателно всички изказвания днес, но възнамерявам да приключа този политически преход, като заявя, че ще отида при президента след заседанието и ще предложа оставката си", изтъкна Конте пред италианския сенат.

Конте нападна остро собствения си вътрешен министър Матео Салвини, обвинявайки го в бламиране на управляващата коалиция и застрашаването на икономиката за лична и политическа изгода.

Конте, който трябваше да прекъсне лятната си почивка, за да се яви в парламента, обвини Салвини, че се опитва да се възползва от нарастващата си популярност.

"Салвини показа, че следва собствените си интереси и тези на партията си", настоя Конте пред пълния Сенат, като Салвини стоеше до него с каменно изражение на лицето. "Неговите решения представляват сериозен риск за тази страна", допълни той.

Салвини се обяви против нова управляваща коалиция

Салвини се обяви против нова управляваща коалиция

Надява се, че никой не планира да "преметне" италианците

"Вотът на гражданите е същността на демокрацията, но да искаме от тях да гласуват всяка година е безотговорно", подчерта още Конте, допълвайки: "Страната спешно се нуждае от мерки за насърчаване на икономическия растеж и инвестициите."

Конте не е член на никоя от двете управляващи партии. След като подаде оставката си пред президента, това ще позволи на Матарела да започне официални консултации с парламентарно представените партии, за да се види дали може да се сформира нова управляваща коалиция. Ако опитът бъде неуспешен, президентът ще разпусне парламента и ще насрочи нови парламентарни избори.

Салвини настоя за провеждането на предсрочни избори три години и половина преди редовните, уверен, че нарастващата му популярност ще го доведе на власт като министър-председател и ще остави Движение "Пет звезди" в опозиция.

По-рано този месец вицепремиерът Салвини заяви, че е информирал премиерът на страната, че са необходими предсрочни парламентарни избори, след като в парламента вече няма мнозинство, което да подкрепя правителството.

Матео Салвини: Нови избори, възможно най-скоро

Матео Салвини: Нови избори, възможно най-скоро

Конте и Салвини се срещнаха с президента Матарела…

Управляващата коалиция, съставена от крайнодясната "Лига" на Салвини и Движение "Пет звезди", беше разтърсена из основи, след като Салвини призова за провеждането на предсрочни парламентарни избори.

Конте пое премиерския пост през юни 2018 г., след като "Лига" и "Пет звезди" постигнаха споразумение за сформиране на коалиция.

Салвини отрече да е получавал финансиране от Русия

Салвини отрече да е получавал финансиране от Русия

Салвини обяви, че никога не е вземал рубли, евро, долари или водка от Русия