Кипърският президент Никос Анастасиадис заяви, че Никозия ще прилага само целенасочени мерки срещу Русия, а разговорите за присъединяването на островната република към НАТО са преждевременни. Той каза това, визирайки позицията на Турция, която изглежда не одобрява разшиването на Алианса заради проблемите с Гърция и бъдещите кандидат-членки Финландия и Швеция, пише кипърската редакция на гръцкия вестник Катимерини.

Анастасиадис предупреди в събота, че предложените от ЕС мерки срещу Русия няма да бъдат приети, ако "не помагат и не допринасят за целта, преследвана от ЕС".

Президентът, който говори пред репортери, призова европейските партньори "да вземат предвид въздействието върху държавите-членки и дали те няма се превърнат в по-скоро в санкции срещу държавите-членки, отколкото срещу нашественика".

"Това, което казахме, е, че мерките трябва да бъдат целенасочени, за да дадат плод... така че ще действаме съответно", каза Анастасиадис.

Никозия предупреждаваше в миналото, че ще преосмисли позицията си относно санкциите срещу Русия, позовавайки се на нежеланието на Турция да се присъедини към санкциите, както и на до голяма степен неутралния подход на Анкара към Москва във войната в Украйна.

Междувременно Анкара продължи да разочарова своите съюзници в НАТО. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу, който критикува Запада, че подкрепя перспективата за присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО, осъди подкрепата от скандинавските страни към кюрдските бойци, свързани с ПКК, призната от турските власти, ЕС и САЩ за терористична организация.

"Проблемът е, че тези две държави открито подкрепят и се ангажират с ПКК и сирийската им издънка. Това са терористични организации, които атакуват нашите войски всеки ден", каза Чавушоглу в събота.

Турция обвинява скандинавските страни, особено Швеция, укриват кюрдски екстремисти, както и поддръжници на базирания в САЩ турски проповедник Фетхуллах Гюлен, смятан от Анкара за отговорен за неуспешния преврат през 2016 г.

Финландия призова за търпение след отказа на Турция да я види в НАТО

Финландия призова за търпение след отказа на Турция да я види в НАТО

Проблемите да се разгледат стъпка по стъпка, предлага външният министър

"Затова е неприемливо и възмутително нашите приятели и съюзници да подкрепят тази терористична организация", добави министърът.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган също се включи по въпроса, като посочи с пръст съюзника на НАТО Гърция, заявайки, че Анкара е допуснала "грешка", когато е одобрила членството на Атина в западния военен алианс през 1952 г.

"Ние, Турция, не искаме да направим втора грешка по този въпрос", каза Ердоган.

Гърция и Турция отново си разменят обвинения за нарушаване на въздушното пространство

Гърция и Турция отново си разменят обвинения за нарушаване на въздушното пространство

Това влошавало средата за преговори

Помолен да коментира евентуална възможност подобни дискусии да започнат на острова относно евентуално бъдещо присъединяване на Кипър към НАТО, Анастасиадис каза, че това е "преждевременно" според Кипърската информационна агенция.

"Много е преждевременно да се обсъжда подобен въпрос, има сериозни проблеми и дори и това да беше волята на кипърското правителство, то ще бъде възпрепятствано от процедурни въпроси и особено от отхвърлянето на Турция", каза Анастасиадис.

Въпросът за евентуална кандидатура за членство в НАТО се появява периодично в кипърската гръцка преса, като медийни източници твърдят, че Никозия е участвала в дискусии на ниво ЕС-НАТО.

Мицотакис в Никозия: Няма да има решение с две държави за Кипър

Мицотакис в Никозия: Няма да има решение с две държави за Кипър

Турция да докаже на практика, че иска искрен диалог и да спре незаконните действия