След поредица от жестоки убийства на жени, които потресоха страната, Гърция организира мащабна публична кампания срещу домашното насилие, предаде "Гардиън".

През 2021 г. в южната ни съседка се наблюдава ръст на случаите на насилие в дома. Новата инициатива ще изпрати послание, че дори в най-отдалеченото село има помощ за жертвите, заяви гръцкият министър за половото равенство Мария Сиренгела.

"Това, което виждаме, е много тревожно и нашето послание е: "Говорете, ние сме тук, за да помогнем", каза министърът, като подчерта, че сега, повече от всякога, е жизненоважно жертвите на домашно насилие да знаят, че помощта е на една ръка разстояние.

Конституционният съд на Русия нареди на депутатите да променят закона за домашното насилие

Конституционният съд на Русия нареди на депутатите да променят закона за домашното насилие

Законът "не спазва конституцията"

Телевизионните канали, пресата и социалните мрежи ще бъдат привлечени като част от усилията за популяризиране на общонационалната мрежа от приюти и консултантски центрове, създадени за предоставяне на психологическа, социална и правна помощ. Създадена е и безплатна телефонна линия, която предлага подкрепа.

Кампанията, която се определя като безпрецедентна за Гърция по своя обхват и мащаб, ще разшири пилотната програма, стартирана по време на пандемията, когато случаите на насилие започнаха да нарастват заради локдауните.

От януари до октомври 12 жени в Гърция на възраст между 19 и 75 години са били убити от съпрузите или партньорите си.