Протестиращи египтяни подпалиха множество автомобили и две избирателни секции в късните часове на понеделник, предаде АП. Гневът на хората беше причинен от проведените в страната парламентарни избори, които бяха съпроводени с непрекъснати обвинения към управляващите, че са манипулирали вота. Към този момент е известно, че партията на президента Хосни Мубарак е спечелила поне 170 от местата в народното събрание.

Основната опозиционна формация, фундаменталистите от Мюсюлманското братство, признаха, че е възможно да останат извън народното събрание след „масовите фалшификации".

Това е голям удар за партията, която до този момент имаше 88 депутати в парламента. Според наблюдатели всички действия на Националната демократична партия  на президента Мубарак са били насочени към отстраняването на ислямистите. Седмици преди изборите при серия от акции на силите за сигурност бяха задържани 1 400 активисти на Мюсюлманското братство.

От Ислямското братство признаха, че не са опитвали да спрат фалшификациите по места от страх действията им да не се изтълкуват като прекомерно насилствени и да доведат до нови арести. „Бяхме много сдържани и ни беше разпоредено от ръководството да не реагираме на провокации", заяви един от кандидат-депутатите на партията. По думите му по този начин Мюсюлманското братство иска да покаже на света, че не е агресор.

Парламентарните избори в Египет минаха в сянката на предстоящия президентски вот, насрочен за следващата година. Все още не е ясно кой ще управлява страната след него, тъй като 82-годишният Хосни Мубарак е с влошено здраве, а идеите на президента да лансира кандидатурата на сина си Гамал беше посрещната враждебно в обществото.

Собни Салех от Мюсюлманското братство коментира, че се надява фалшификациите да дискредитират управляващите и ще тласнат повече от гласоподавателите към опозиционната формация.

Още преди излизането на резултатите от парламентарните избори, на много места в Египет избухнаха безредици, след като се разнесоха слухове за изхода от вота.

В южната провинция Асиют поддръжници на загубилия кандидат на Националната демократическа партия щурмуваха офиса на управляващата партия, в който избухна пожар. В Луксор протестиращи подпалиха автомобили и влязоха в сблъсък със силите за сигурност. Петима души бяха ранени, а 30 бяха арестувани.

В северната част на страната 500 поддръжници на светската партия „Вафд" влязоха в схватка с активисти на управляващата апртия. Полицията се наложи да стреля във въздуха и да разпръсква демонстрантите със сълзотворен газ. Основната магистрала за Кайро беше блокирана за кратко в района на Александрия.

Централната избирателна комисия заяви в официално съобщение, че случаите на насилие или нередности по време на вота не са имали ефект върху цялостния избирателен процес. Секретарят на Националната демократична партия Сават ел-Шериф заяви, че от Мюсюлманското братство са разпространили „слуховете" за манипулация на вота.

От главната опозиционна партия признаха, че е нито един от 130-те кандидат-депутати не е победил на първия тур по области, а само 27 ще се явят на балотаж. Според Мюсюлманското братство, изборите са показали желанието на управляващите да овладеят политическата сцена в страната преди президентските избори.

От либералната партия "Вафд" поискаха изборите да бъдат отменени заради многото нередности. В изявление, публикувано в пресата, от "Вафд" заявяват, че управляващите са "изнасилили" легитимността на вота чрез недемократични практики и по този начин е било нарушено обещанието на президента Мубарак за честни избори.

Според неправителствени организации, едва 10-15% от египтяните са гласували в неделя, което е разочароващ резултат на фона на 25% от последните избори през 2005г.

Преди вота Египет публично отклони исканията на САЩ за международно наблюдение на изборите, заявявайки че правозащитните организации в страната ще се справят сами. По време на гласуването стана ясно, че на много места наблюдателите не са били допускани до избирателните секции.

През 2000г. и 2005г. независими съдии присъстваха в избирателните секции, но поправка в конституцията от 2007г. ги премахна.