Преговорите между европейските лидери по бюджета на Европейския съюз и плана за възстановяване от пандемията с Covid-19 приключиха, но без да е постигнато споразумение и на втория ден от заседанието, предаде Ройтерс.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обяви края на срещата за тази вечер и помоли лидерите да се съберат отново утре сутринта, когато се очаква на масата да бъде поставено ново компромисно предложение. Основната спорна тема е възстановителният план. Последната сериозна пречка пред приемането му остана обвързването на отпускането на средства с върховенството на закона, а по-конкретно механизма, по който това ще става.

Унгарският премиер Виктор Орбан заплаши, че ще наложи вето и на възстановителния план, и на бюджета, ако такъв механизъм бъде приет. Междувременно стана ясно, че към така наречената пестелива четворка - Австрия, Холандия, Швеция и Дания - се присъединява и Финландия.

Тя настоява за промяна на съотношението "безвъзмездни средства" - "заеми" във Фонда за възстановяване.

Италия внесе предложение за оценка, която да предшества отпускането на средства от Фонда за възстановяване. Италианският премиер Джузепе Конте предлага тази оценка да се одобрява в рамките на 4 седмици от Съвета по препоръка на Европейската комисия със засилено квалифицирано мнозинство.

По-рано днес в рамките на преговорите председателят на Европейския съвет Шарл Мишел по-рано направи компромисното предложение 50 млрд. от средствата, предвидени за грантове, да бъдат прехвърлени към заемите.