Руски пилот се опитал да свали разузнавателен самолет на Кралските военновъздушни сили (RAF) през септември 2022 г., след като грешно разбрал, че има разрешение да стреля, съобщи BBC.

Пилотът изстрелял две ракети, първата от които е пропуснала целта си, вместо да се повреди, както се твърдеше по това време .

Русия твърдеше, че инцидентът през септември миналата година е причинен от "техническа неизправност".

Министерството на отбраната (MO) на Обединеното кралство публично прие руското обяснение.

Но сега трима високопоставени западни източници от отбраната, запознати с инцидента, казаха на BBC, че руските комуникации, прихванати от самолета RC-135 Rivet Joint на RAF, дават много различна информация от официалната версия.

Самолетът на RAF - с екипаж до 30 души - изпълнявал мисия за разузнаване над Черно море в международното въздушно пространство на 29 септември миналата година, когато се натъква на два руски изтребителя Су-27.

Самолетът на RAF разполага със сензори за прихващане на комуникации, които са били активни по време на инцидента.

Прихванатите комуникации показват, че един от руските пилоти е смятал, че е получил разрешение да се насочи към британския самолет, следвайки двусмислена команда от руска наземна станция.

След първия опит за ракетна атака, когато ракетата не достигна целта си, последвал скандал между двамата руски пилоти. Вторият пилот отказал да изпълни заповедта за атака и изразил сериозни съмнения по повод командата от земята.

Твърди се, че той ругал другаря си, като на практика го питал какво мисли, че прави.

Но първият пилот все пак изстрелял още една ракета.

Беше обявено, че втората ракета просто е паднала от крилото - което предполага, че оръжието или е неизправно, или че изстрелването е било прекратено.

Разкрита информация показва, че инцидентът е бил по-сериозен от този, представен от руската страна. Министерството на отбраната на Обединеното кралство официално призна инцидента през 2022 г., но прие руската версия за "техническа неизправност".

Министерството на отбраната няма да публикува подробности за тези съобщения.

В отговор на тези нови разкрития говорител на Министерството на отбраната каза: "Нашето намерение винаги е било да защитим безопасността на нашите операции, да избегнем ненужната ескалация и да информираме обществеността и международната общност."

В изявление пред депутатите на 20 октомври тогавашният министър на отбраната Бен Уолъс го нарече "потенциално опасен ангажимент".

Но той прие руското обяснение, като каза: "Ние не считаме този инцидент за умишлена ескалация от страна на руснаците и нашият анализ е съгласен, че се дължи на повреда".

Въпреки това, изтичане на секретна разузнавателна информация разкри, че американската армия говори за случилото се по-категорично.

В редица документи, публикувани онлайн от американския летец Джак Тейшера, същият инцидент е описан като "почти сваляне".

"Инцидентът беше много по-сериозен от първоначално представения и можеше да се равнява на военен акт", пише New York Times.

Според двама служители на отбраната на САЩ, пише вестникът, руският пилот е изтълкувал погрешно заповед от земята.

Руският пилот, "който се е насочил към британския самолет, е стрелял, но ракетата не е изстреляна правилно".

Вестникът също така цитира неназован служител на отбраната на САЩ, който описва инцидента "като наистина, наистина страшен".

В отговор на изтеклия доклад, Министерството на отбраната на Обединеното кралство издаде друго изявление, което добави повече мъгла, отколкото яснота.

Министерството на отбраната твърди, че "значителна част от съдържанието на тези доклади [от документите] е невярно, манипулирано или и двете".

Може да има няколко причини, поради които Министерството на отбраната на Обединеното кралство не желае да даде пълни подробности.

Първо, Обединеното кралство не би искало да оповестява степента на събиране на разузнавателна информация и подробности за прихванатите комуникации.

По-важното е, че нито една от страните не искаше ескалация - такава, която потенциално можеше да въвлече член на НАТО във военна конфронтация с Русия.

Но инцидентът показва още веднъж как една грешка и погрешна преценка на един човек може да предизвика по-широк конфликт.

Сега Министерството на отбраната каза на BBC, че "този инцидент е ярко напомняне за потенциалните последици от варварската инвазия на Путин в Украйна".

Това не е първият път, когато руски пилот се насочва към самолет на НАТО в международното въздушно пространство.

През март по-рано тази година руски самолет свали американски безпилотен дрон за наблюдение, който също летеше над Черно море.

При този инцидент руският пилот беше награден с медал, но повечето експерти са съгласни, че това се дължи по-скоро на късмет, отколкото на умения или преценка.

Сунак обвини Русия за нападението на търговски кораб в Черно море

Сунак обвини Русия за нападението на търговски кораб в Черно море

Нападението е извършено на 24 август