Руски изтребител свали безпилотен самолет на ВВС на САЩ над Черно море във вторник, след като повреди перката на американския дрон MQ-9 Reaper, според американски служител, запознат с инцидента, съобщава СиЕнЕн.

Дронът Reaper и два самолета Су-27 Flanker са действали над международни води над Черно море, когато един от руските самолети умишлено е летял пред безпилотния дрон и е излял гориво пред него, според официалния представител. След това една от струите повреди перката на Reaper, която е монтирана на задната част на дрона, каза служителят. Повредата на витлото принуди САЩ да свалят Reaper в международни води в Черно море.

Военновъздушните сили на САЩ излязоха с изявление, в което обвиняват руския самолет, че е действал по "безразсъден, екологично несъобразен и непрофесионален начин".

САЩ: Свалянето на дрон на САЩ от Русия е опасно
Обновена

САЩ: Свалянето на дрон на САЩ от Русия е опасно

Байдън е информиран за инцидента над Черно море

"Приблизително в 7:03 сутринта (централноевропейско време) един от руските самолети Су-27 удари перката на MQ-9, което накара американските сили да свалят MQ-9 в международни води. Няколко пъти преди сблъсъка Су-27 изсипаха гориво и прелетяха пред MQ-9 по безразсъден, екологично несъобразен и непрофесионален начин. Този инцидент демонстрира липса на компетентност, освен че е опасен и непрофесионален", каза в изявлението генерал от ВВС на САЩ Джеймс Б. Хекър, командир на ВВС на САЩ в Европа и ВВС на Африка.

"Нашият самолет MQ-9 извършваше рутинни операции в международното въздушно пространство, когато беше прихванат и ударен от руски самолет, което доведе до катастрофа и пълна загуба на MQ-9. Всъщност този небезопасен и непрофесионален акт на руснаците почти причини катастрофата и на двата самолета."

"Съюзническите самолети ще продължат да оперират в международното въздушно пространство и ние призоваваме руснаците да се държат професионално и безопасно", добави Хекър.

Този инцидент следва модел на опасни действия на руски пилоти, докато взаимодействат със самолети на САЩ и съюзниците над международното въздушно пространство, включително над Черно море. Тези агресивни действия на руския екипаж са опасни и могат да доведат до грешни изчисления и непреднамерена ескалация, съобщава командването на САЩ.

Руски и американски самолети са действали над Черно море по време на войната, но това е първото известно подобно взаимодействие, потенциално опасна ескалация в критичен момент от битката.

САЩ експлоатират дронове Reaper над Черно море от преди началото на войната, използвайки шпионските дронове за наблюдение на района.

Дроновете Reaper могат да летят на височина до 50 000 фута, според ВВС, и имат сензори и способности за събиране на разузнавателна информация и извършване на разузнаване за продължителни периоди от време, което ги прави идеална платформа за проследяване на движения на бойното поле и в Черно море.

С тревога Украйна следи два кораба в Черно море

С тревога Украйна следи два кораба в Черно море

Вагнеровците атакуват по няколко направления Бахмут