Координаторът за стратегически комуникации на Съвета за национална сигурност на Съединените щати Джон Кърби обвини Русия във вторник в "безразсъдно" поведение, след като нейният самолет Су-27 се сблъска с американски дрон MQ-9, сваляйки и унищожавайки американския безпилотен летателен апарат, съобщава "Ройтерс".

Американският служител добави, че американският президент Джо Байдън е  информиран за инцидента, станал по-рано през деня над Черно море.

"Държавният департамент ще разговаря директно с руските си колеги и ще изрази нашата загриженост относно това опасно и непрофесионално прихващане", каза той.

"Не е необичайно да има прехващания от руски самолети на американски самолети над Черно море", каза Кърби. "И имаше, дори само през последните седмици, други прихващания. Но този очевидно е забележителен заради това колко небезопасно и непрофесионално беше... причинявайки свалянето на един от нашите самолети.

Инцидентът се случва на фона на повишено напрежение между Русия и САЩ, като администрацията на Байдън налага санкции и се стреми да изолира Москва заради нахлуването й в Украйна. САЩ действат над Черно море повече от година, каза Кърби, преди нахлуването на Русия в Украйна, пише The Hill.

"Не е необичайно руските прехващания на неруски самолети над Черно море", каза Кърби. "Искам да подчертая, че този MQ-9 работеше в международно въздушно пространство над международни води и не представляваше заплаха за никого и това беше опасно и непрофесионално прехващане."

САЩ няма да бъдат възпрени да летят в международното въздушно пространство и над международни води, включително над Черно море, в резултат на инцидента във вторник, каза Кърби.

Последствията от инцидента във вторник ще бъдат наблюдавани отблизо, като се има предвид напрежението между Вашингтон и Москва през последната година заради руската инвазия в Украйна.

САЩ наложиха санкции на Москва, за да забавят нейните военни усилия и предоставиха военна и икономическа помощ на Украйна, както и европейските съюзници. Руският президент Владимир Путин отговори, като заяви, че подкрепата за Украйна е равносилна на агресия срещу Москва.

Вашингтон и Москва се опитаха да поддържат комуникационните линии отворени през това време, за да избегнат ненужна ескалация на конфликта.

Американски изтребители през февруари прехванаха руски военни самолети близо до въздушното пространство на Аляска два пъти в рамките на два дни. Американски служители казаха, че дейността не се разглежда като заплаха или като провокация.

Руски самолет се сблъска с американски дрон над Черно море

Руски самолет се сблъска с американски дрон над Черно море

Дронът е извършвал рутинни операции в международното въздушно пространство