Британският министър на отбраната Бен Уолъс разкри, че руски изтребител наскоро е "изстрелял ракета" в близост до британски военен самолет над Черно море, пише британският вестник "Гардиън".

Бен Уолъс каза пред Камарата на общините, че инцидентът е станал в "международно въздушно пространство над Черно море" на 29 септември, добавяйки, че "невъоръжен самолет RC-135 Rivet Joint" на Кралските военновъздушни сили (RAF) е "взаимодействал" с два руски Су-27, единият от които " изстреля ракета в близост до нашия самолет сили извън видимия обхват".

Уолъс е заявил пред парламента, че Русия е посочила техническа неизправност като причина за изстрелването на ракетата.

"Патрулирането завърши и самолетът се върна в базата си", каза той. "В светлината на този потенциално опасен инцидент, съобщих загрижеността си директно на моя руски колега, министъра на отбраната (Сергей) Шойгу и на началника на щаба на отбраната в Москва."

Той добави: "В писмото си изясних, че самолетът е невъоръжен, в международно въздушно пространство и следва предварително уведомена траектория на полета. Почувствах, че е разумно да прекратя тези патрули, докато не бъде получен отговор от руската държава.

"В отговора на руския министър на отбраната от 10 октомври се казва, че са извършили разследване на обстоятелствата на инцидента и се посочва, че това е техническа неизправност на изтребителя Су-27. Те също така признават, че инцидентът е станал в международното въздушно пространство.

Той завърши доклада си за инцидента над Черно море, като каза пред парламента: "Министерството на отбраната на Обединеното кралство сподели тази информация със съюзниците и след консултация аз рестартирах рутинните патрули, но този път ескортирани от изтребители.

"Всичко, което правим, се счита съобразено по отношение на продължаващия конфликт в региона и в съответствие с международното право.

"Ние приветстваме признанието на Русия, че това е било в международното въздушно пространство, а Обединеното кралство извършва редовни полети с RAF "Ривет Джоинт" в международното въздушно пространство над Черно море от 2019 г. и ние ще продължим да го правим."

Припомняме инцидента с британски кораб край Крим от пролетта на миналата година, който обтегна значително отношенията между Лондон и Москва.

Руска подводница следяла британски самолетоносач

Руска подводница следяла британски самолетоносач

Инцидент в Средиземно море