Тежкият ирански безпилотен самолет "Мохаджер-6", който се разби през уикенда в района на Курск, е носил най-новите ирански умни управляеми бомби "Каем-5".

Това разкри военният експерт на Bild Юлиан Рьопке. Той коментира видеозапис от мястото на катастрофата.

Предполага се, че дронът е трябвало да атакува територията на Сумската област на Украйна, но не е успял да достигне целта и е паднал.

На външен вид боеприпасът от снимката и видеото наистина много прилича на "Каем-5" - умна  авиационна бомба с малък диаметър, която може да бъде монтирана на иранските безпилотни летателни апарати от сериите "Мохаджер-6" и "Хамасех".

Тази бомба е с видео насочване и може да бъде оборудвана с различни видове бойни глави. Обявеният ѝ обсег е до 40 км, а минималната ѝ оперативна височина е около 3 км. В Иран тя е приета на въоръжение през август 2019 г.

Разработеният от иранската компания Qods Aviation Industries "Мохаджер-6" е пуснат в серийно производство през 2018 г. и се смята за най-успешния ирански безпилотен самолет за износ.

ЕС санкционира Иран заради доставката на дронове за Русия

ЕС санкционира Иран заради доставката на дронове за Русия

Сред санкционираните е и министърът на отбраната Мохамад-Реза Ащиани

Предназначен както за разузнаване, така и за водене на бойни действия, дронът има максимално тегло при излитане 600 кг и размах на крилете 10 метра.

Задвижва се от трилопатен бутален двигател Rotax 912, който осигурява максимална скорост от 200 км/ч, таван от 5,5 км и обсег от около 2 000 км.

САЩ внимателно следят Иран

САЩ внимателно следят Иран

Белият дом очаква изявлението на Техеран, за да реагира

От началото на войната в Украйна руските сили използват "Мохаджер-6", но без въоръжение. Според Рьопке използването на умните бомби "Каем-5" говори за ново ниво на военно усъвършенстване между Москва и Техеран.