Армията за освобождение на Косово (АОК) е отвличала цивилни в Косово и след това е убивала голяма част от похитените. Това показва разследване на БиБиСи. Според данните от него значителен брой от  изчезналите хора по време на войната в Косово са похитени именно от АОК.

Според БиБиСи голяма част от отвлечените, сред които и деца, са били убивани заради техните органи. Припомняме, такава теза защитава в своята книга „Ловът" и бившият прокурор от Трибунала за военни престъпления в Хага Карла дел Понте.

Журналисти от медията са разпитали лица, които твърдят, че са били държани в плен от АОК. Те обаче са пожелали анонимност, защото се страхуват за живота си. Един от тях разказва, че, заедно с още други петима души, също похитени от организацията, са били държани в плен, малтретирани са, заплашвани са с оръжия и са бити. Според данни на медията голям брой задържани впоследствие са избивани.

БиБиСи твърди и че доказателства, които красноречиво свидетелстват за престъпленията в Косово през 1999 година, са били унищожени.

Премиерът на Косово и бивш лидер на АОК Хашим Тачи отрече категорично подобни твърдения. Той коментира още, че е наясно, че определени лица отправят обвинения към организацията, но тя се дистанцира от извършването на такива действия.