Иракски войници и американски части - общо 1000 военни се сражават в централен Багдад, съобщи Би Би Си.

От иракското министерство на отбраната съобщиха, че при операцията, продължаваща вече повече от 10 часа, са убити 50 въоръжени активисти.

Задържани са 21 бойци, в това число трима сирийци и един суданец.

Полицейски източници, свидетели и американските власти потвърждават, че са били чути експлозии в зоната.

Очевидци съобщават, че американски военни самолети прелитат ниско над иракската столица.

Американски хеликоптери патрулират над областта и свидетели разказват, че са забелязали самолет, който стреля по посока зоната на сраженията.

Полицията съобщи, че сблъсъците са избухнали в резултат на нападение от страна на въстаници срещу контролните пунктове на иракската армия.

Американските сили блокират пътищата и са се присъединили към иракските войски при атаката на сгради в преследване на въоръжените мъже, съобщава полицията.

Правителственият говорител Али-ал-Дабаг заяви, че иракските сили са решили напълно да унищожат скривалищата на терористите.

Иракското министерство на отбраната направи изявление, в което потвърждава арестуването на 11 души, включително и 7 сирийци.

От своя страна американските военни сили потвърждават само за 3 арестувани.

Междувременно в иракски медии се появи информация, че сунитски поклонници, връщащи се от Мека, са били отвлечени. Това станало малко след като преминали границата със Саудитска Арабия при пункта Арар.
Това съобщи сунитски представител, цитиран от иракска телевизия. Но от офиса на премиера Нури ал Малики опровергават информацията.