Битката за Северодонецк ще започне в следващите дни. Очакванията са на Института за изследване на войната, базиран във Вашингтон.

Руските сили отдават приоритет на офанзивата източно и западно от Попасна, за да прекъснат украинските сухопътни комуникации югозападно от Северодонецк и да завършат усилията за обкръжаване в Луганска област. Битката за Северодонецк може да започне преди да е възможно да се прекъснат напълно украинските комуникации на югозапад и северозапад от града.

Най-вероятно руснаците са влезли в Лиман и могат да го използват като плацдарм, за да координират настъпление югоизточно от Изюм и оттам да започнат атака срещу Северск.

Град Запорожие е бил ударен в опит да се обезвреди ключов логистичен център за украинските сили, действащи в източната част на страната.

Кулеба разочарован: НАТО се страхува да не ядоса Путин

Кулеба разочарован: НАТО се страхува да не ядоса Путин

Според него НАТО като институция не прави нищо в подкрепа на Украйна

Данните от украинския генерален щаб потвърждават, че основните боеве са в Донецкото направление и опитите за пълно овладяване на Лиман. Близките селища са жестоко обстрелвани.

На Северското направление руските войски предприемат мерки за прикриване на украинско-руската граница в Брянска и Курска област и за предотвратяване на пренасочването на украински войски към други направления.

Системно са обстрелвани и украинските войски в Слобожанското направление.

Украинците съобщават обаче за неуспешни и отблъснати от тях атаки по посока на Устиновка, Бахмут и Авдийвка. Също така съобщават, че са разгромили руснаците по посока Новопавловск.

В посока Запорожие артилерийският обстрел поразява селищата Новопол, Волшебное, Орехов и Камянка.

В посока Николаев руснаците се опитват да подобрят тактическите си позиции и да си осигурят достъп до администраторите на Херсонска област.