Протестиращи младежи влязоха в нови битки със силите на реда в Тунис, като само днес загиналите са поне осем, съобщиха световните медии. През нощта са се провели демонстрации въпреки обявения комендантски час, днес шествие е било разпръснато със сълзотворен газ.

Според БиБиСи полицията е открила огън по младежи в южно предградие на столицата, като на място са загинали трима души. Очевидци съобщиха, че в западен квартал поне още един човек е загинал. Официалните данни са за под 25 загинали в безредиците, но според правозащитни организации жертвите са близо 70.

Пожарникари се борят с пламъците, обхванали различни части на града през нощта, а военни части патрулират по улиците. Безредиците ескалираха в сряда, когато младежи замерваха полицията с камъни, а тя отвърна със сълзотворен газ. Тогава за пръв път вълната от протести в Тунис стигна до столицата на страната.

Причини за масовото недоволство са високата инфлация, липсата на работни места и високата цена на основни хранителни продукти, които обричат преобладаващо младото население на африканската държава на мизерия.

Президентът Зин Ел Абидин Бен Али освободи вътрешния министър в опит да намали напрежението. Официалната причина за неговата оставка е полицейската бруталност спрямо протестиращите, която доведе до критики от чужбина. Въпреки това, младежки бунтове избухнаха в още поне половин дузина градове в Тунис и в страната господства усещането, че няма връзка между народа и управляващите.

Според „Ал-Джазира" Бен Али ще говори по-късно в четвъртък пред двете камари на парламента. Той е едва вторият президент на Тунис след обявяването на независимостта на страната през 1956г. През 2009г. той беше преизбран за нов 5-годишен мандат.