Колин Пауъл, бивш държавен секретар на САЩ от Републиканската партия, обяви, че вече не се смята за член на партията.

По време на интервю за Си Ен Ен във връзка с щурмуването на Капитолия в САЩ миналата седмица, Пауъл беше попитан дали смята, че републиканците, отказали да осъдят президента Доналд Тръмп, осъзнават, че "насърчават, най-малкото, тази подивялост да нараства все повече".

"Те го сториха", каза Пауъл и настоя: "И затова повече не мога да се наричам републиканец."

Той каза, че "в момента не е член на нищо".

"Аз съм просто гражданин, който е гласувал за Републиканската партия, гласувал за Демократическата партия през цялата ми кариера и в момента просто наблюдавам страната си и не съм загрижен за партиите", подчерта бившият американски държавен секретар.

Четирима убити, 50 задържани и десетки иззети оръжия след блокадата на US Конгреса

Четирима убити, 50 задържани и десетки иззети оръжия след блокадата на US Конгреса

Продължава работата на двете камари за избор на президент

Екстремистки поддръжници на Тръмп нахлуха в Капитолия на САЩ в сряда след митинг, по време на който Тръмп ги излъга, че изборите са "откраднати" и ги насъска да щурмуват Конгреса на САЩ.

Насилието, при което загинаха петима души, прекъсна заседанието на Конгреса за потвърждаване на избора на новоизбрания президент Джо Байдън, което беше завършено по-късно същата вечер.

83-годишният Пауъл е бил председател на Съвместните началник щабове и съветник по националната сигурност през 1980-те и 1990-те години. Държавен секретар е при президента Джордж Буш-младши от 2001 до 2005 г.

Той се присъединява към Републиканската партия, след като се оттегля от армията през 1996 г. и известно време беше смятан за водещ претендент да се кандидатира за президент, въпреки че по-късно отказва да го направи.

През август Пауъл подкрепи Джо Байдън, наричайки го "президент, когото всички с гордост ще поздравим".

Импийчмънт надвисва над Тръмп

Импийчмънт надвисва над Тръмп

Натиск над Пенс да приложи 25-та поправка на конституцията