Бивш датски министър бе призната за виновна в знаково дело за незаконно разделяне на потърсили убежище млади двойки. Това предаде BBC.

Съдиите постановиха, че решението на Ингер Стьойберг от 2016 г. за разделяне на двойките е било незаконно и я вкараха в затвора за 60 дни.

От своя страна тя отрече да е извършила каквото и да е нарушение и заяви, че политиката е била предназначена за борба с детските бракове.

Между 2015 и 2019 г. Стьойберг беше министър по въпросите на имиграцията в дясноцентристкото правителство, подкрепено от популистката Датска народна партия. По време на своя мандат тя зае твърда позиция по отношение на имиграцията и въведе десетки ограничения. Сред тях беше заповедта от февруари 2016 г., според която женените бежанци под 18 години не трябва да бъдат настанявани заедно с партньорите си.

Премиерът на Дания защити спорното си решение за избиване на милиони норки

Премиерът на Дания защити спорното си решение за избиване на милиони норки

Властите в страната се разследват по казуса

Решението на Върховния съд от понеделник оставя политическата кариера на Стьойберг под въпрос. В момента тя е независим депутат, но може да загуби мястото си при гласуване за отстраняването ѝ от парламента.

Делото беше първият процес за импийчмънт в Дания от три десетилетия и едва вторият за века.