Стив Майер, бивш шеф на ЦРУ за Балканите, обяснява в статия за сръбския "Неделнки" и "Косово онлайн", цитирани от b92, че САЩ по същество не се интересуват от Балканите и хората там.

Той обяснява, че администрацията на Тръмп се заплита на Балканите по две причини, едната от тях е Русия, а сега на територията има и "шпионска война". Майер коментира, че балканските политици трябва да се опитат да се борят за това, което искат.

Той допълва, че администрацията на Тръмп е решила, че е време отново да се занимае с Балканите, когато през август миналата година Матю Палмър, заместник-помощник на държавния секретар става специален пратеник за Западните Балкани. Също така администрацията използва настоящия посланик на САЩ в Германия Ричард Гренел като специален пратеник за диалог между Сърбия и Косово. Палмър има опит с Балканите, Гренел няма такъв, според Майер.

В САЩ не искат малки, слаби и бедни страни в НАТО

В САЩ не искат малки, слаби и бедни страни в НАТО

"По-добре да имаш много богати, могъщи съюзници, когато си изправен пред заплахи"

"Но независимо дали имат опит на Балканите или не, двамата са свързани със скритата политика на Държавния департамент, която не се е променила в продължение на 25 години", подчертава бившият шеф на ЦРУ, като обяснява, че политиката може да бъде описана накратко с - американските лидери години наред вярват, че Бог лично ангажира Америка да "спаси" света, като разпространява демокрация по целия свят, особено сред хората, които по вярата на тези лидери са неспособни да се грижат за себе си.

"С това отношение САЩ се включиха във войните за балканското наследство през 1993 г. Когато тези войни приключиха през 1995 г., с подписването на Дейтънското споразумение, САЩ помислиха, че са донесли мир, просперитет и демокрация в Босна и останалата част от Балканите. САЩ станаха по-малко заинтересовани от Балканите след Дейтън и така беше до 1999 г., когато администрацията реши за необходимо да "спаси" Косово и да признае Косово за независима държава. В следващите двадесет години Вашингтон отново обърна много малко внимание на този регион, като прие, че има успех в "благородната" дейаност за изграждане на демокрация. Но стана ясно, че усилията на САЩ на Балканите далеч не са успешни и Вашингтон сега смята, че предстои още много работа", пише Майер.

Той подчертава, че "през последните няколко години има различни призиви Америка да се включи отново в балканските дела. Тези призиви бяха предизвикани от погрешното предположение, че Вашингтон има отговори на сложните въпроси в региона. Но Вашингтон ги няма и не се интересува особено от Балканите сами по себе си, нито от хората, които живеят на Балканите". 

Премиерът на Италия зове ЕС да присъедини Западните Балкани

Премиерът на Италия зове ЕС да присъедини Западните Балкани

Рим решително подкрепял региона

Относно Сърбия, Майер пише, че непрекъснато чува, как Белград пита "какво иска Вашингтон, какво иска Брюксел, а вместо това сръбските лидери трябва да си зададат въпроса: "Какво искаме?"

"Това отношение може да бъде психологически отговор на вековното господство на чуждестранните сили в този регион", отбелязва той и допълва, че Белград трябва да се обърне директно към Прищина и да водят конкретни разговори едни с други.

Великите сили не трябва да участват, "защото те се интересуват преди всичко от собствените си интереси и защото всяка тяхна намеса в миналото е голям провал. Няма причина да мислим, че сега те ще бъдат по-успешни в Сърбия и Косово към решаване на проблемите, които имат".

"Международната граница трябва да бъде начертана на река Ибър. Всичко на север принадлежи на Сърбия, а всичко на юг принадлежи на независимо Косово. Повечето сърби в Косово живеят на юг от Ибър, така че онези сърби, които не искат да останат под контрола на Косово може да се преместят на север от Ибър, което ще бъде организирано и заплатено от ООН, ОССЕ, ЕС или някаква комбинация от тези три фактора, а всички косовари от север, които не искат да живеят под сръбски контрол, биха могли да се придвижат на юг по същия начин като сърбите".

Майер пише, че ООН, ОССЕ, ЕС или всички те по споразумение биха създали механизъм за периодична проверка на ситуацията в останалите сръбски общности на юг и косовските общности на север, за да се гарантира, че те са не са дискриминирани по никакъв начин.

Грушко: Западът иска Балканите за арена на геополитическа борба

Грушко: Западът иска Балканите за арена на геополитическа борба

Русия ще продължава да работи с всички страни от региона