Лай Чинг-те, фаворитът за президентския пост на Тайван, посочи в понеделник бившия пратеник на Тайпе в Съединените щати Хсиао Би-Ким, за свой вицепрезидент на изборите през януари, предава Ройтерс.

Китайската служба по въпросите на Тайван в сряда нарече Лай и Хсиао "двоен акт за независимост", добавяйки, че хората на Тайван са били "много ясни" какво означава тяхното партньорство за "ситуацията в Тайванския пролив"

Лай, попитан за тези коментари, отхвърли това, което каза, че са "необмислени забележки".

"Това е достатъчно, за да докаже, че Китай се намесва в тези избори", каза той пред репортери. "Ние отдаваме значение само на проблемите на нашите хора.

Китай проведе военни учения около Тайван през август, след като Лай се завърна от кратко посещение в Съединените щати, в това, което китайската армия каза, че е "сериозно предупреждение срещу сепаратистките сили за независимост на Тайван, които се съгласяват с външни сили, за да провокират".

Лай, вицепрезидент и кандидат за президент на управляващата Демократическа прогресивна партия (DPP), води в повечето проучвания на общественото мнение преди изборите, които се провеждат, когато Тайван е подложен на засилен натиск от Китай да приеме претенциите му за суверенитет.

Неговият кандидат за вицепрезидент Хсиао Би-Ким, 52-годишен, който беше де факто посланик на Тайван в Съединените щати от 2020 г., има широки връзки във Вашингтон и се очакваше да бъде партньор на Лай в неговия билет.

Хсиао каза, че е споделяла ценности с Лай, включително защита на свободата и демокрацията на Тайван.

"Вярвам, че имаме много общи убеждения - и двамата сме готови да поемем отговорност за Тайван", каза Хсиао пред репортери, докато стоеше до Лай в щаба на кампанията в Тайпе.

Външното министерство прие оставката й като американски пратеник в САЩ по-рано през деня.

Филипините убеждават Малайзия и Виетнам за общ кодекс за поведение в Южнокитайско море

Филипините убеждават Малайзия и Виетнам за общ кодекс за поведение в Южнокитайско море

Заради ограничения напредък за по-широко регионално споразумение с Китай