Бившият министът на отбраната на Колумбия и съюзник на действащия президент Алваро Урибе - Хуан Мануел Сантос - печели по предварителни резултати втория тур на президентските избори, съобщи Ройтерс.

Сантос събира 69,21 % от гласовете на избирателите, като изпреварва основния си съперник, кандидата на Зелената партия и бивш кмет на столицата Богота, Антанас Мокус, който получава 27,5%.

Първият тур на изборите, който се състоя на 30 май, беше спечелен също от кандидата на управляващите консервативни сили Хуан Мануел Сантос с 45, 56%. За него гласуваха 6,7  млн. избиратели, а за Мокус 3,1 млн. или 21,5%, въпреки че анализаторите предричаха преднина именно за Мокус.

Настоящият колумбийски президент Алваро Урибе, който управлява страната от 2002 г. и чийто рейтинг превишава 70%, нямаше право да се кандидатира за трети мандат според приетата през февруари поправка в конституцията на страната.

Агенция Ройтерс съобщава, че в изборния ден при сблъсъци с групировката ФАРК са загинали десетки полицаи и военнослужещи, а 8 души се водят безследно изчезнали.