Британската полиция съобщи, че е обявила за издирване бивш войник, заподозрян в тероризъм, който се е укрива, след като е избягал от затвор в Лондон в сряда, предава Ройтерс.

21-годишният Даниел Абед Халиф, който е бил задържан в затвора, в очакване на процес, се смята, че е избягал от затвора "Уондсуорд" малко преди 8:00 часа сутринта (10:00 часа българско време) в сряда, се казва в изявление на лондонската полиция.

Би Би Си и други медии съобщиха, че той е работил в кухните на затвора и е избягал, като се е привързал за дъното на ван за доставка на храна.

Полицията изпрати предупреждение до британските пристанища и летища, включително лондонското Хийтроу, където пътниците се сблъскаха със закъснения поради допълнителни проверки за сигурност.

Полицията посъветва хората да не се доближават до Халиф, който е висок 1,88 м и е облечен с бяла тениска, панталон с червено и бяло каре и кафяви ботуши със стоманени върхове.

"Имаме екип от служители, които извършват обширни и спешни разследвания, за да локализираме и задържим Халиф възможно най-бързо", каза командир Доминик Мърфи, ръководител на отдела за борба с тероризма на лондонската полиция.

"Също така искам да уверя обществеността, че нямаме информация, която да показва, нито причина да смятаме, че Халиф представлява заплаха за широката общественост."

Халиф, който е бил служил в казарма в Централна Англия по време на предполагаемите престъпления, е обвинен в опит за извличане на информация, "която може да бъде полезна за лице, извършващо или подготвящо терористичен акт".

Той също така е бил обвинен в изготвяне на самоделна бомба чрез поставяне на три кутии с жици на бюро "с намерение да внуши, че споменатият артикул има вероятност да експлодира или да се запали".

По-късно полицията добави престъпление за получаване на информация, която може да бъде "пряко или косвено полезна за врага" в нарушение на Закона за държавната и служебната тайна.

Той е бил уволнен от армията през май, съобщиха от Министерството на отбраната.

В Хамбург задържаха сириец за тероризъм

В Хамбург задържаха сириец за тероризъм

В Хамбург и Кемптен са извършени обиски