Бившият американски президент Джими Картър заяви, че руската инвазия в Украйна нарушава международното право и застрашава световния мир, съобщава Си Ен Ен (CNN). Същото мнение изразиха и останалите бивши президенти на САЩ с изключение на Доналд Тръмп.

Непровокираото нападение на Русия срещу Украйна с военни средства и кибератаки е грубо нарушение на международното право и човешките права на украинските граждани, сподели Картър. Той осъди руската агресия и призова Владимир Путин да спре бойните действия и да възобнови мира,

Джими Картър каза, че САЩ и неговите съюзници трябва да застанат до Украйна и да подкрепят правото и на мирно съществуване и сигурност.

Руската инвазия започна в четвъртък, като армията нахлу от няколко места на украинска територия и започна атака над военни цели. В отговор на руската агресия сегашният президент на САЩ Джо Байдън наложи сурови санкции, целящи да осуетят пълномащабна инвазия.

Бившите държавни глави Барак Обама, Джордж Буш младши и Бил Клинтън изразиха същото мнение като Джими Картър.

Взривове отекнаха рано сутринта в Киев

Взривове отекнаха рано сутринта в Киев

Руски самолет се е разбил в жилищен блок, който в момента гори

"Американското правителство трябва да е солидарно с Украйна. Не можем да толерираме авторитарния режим на Путин.", заяви Джордж Буш.

Барак Обама подкрепи санкции наложени от Джо Байдън. Той добави, че трябва да сме готови за икономическите последици, ако това е цената, която трябва да платим, за да има мир.

Бил Клинтът пък сподели, че ще държи само и единствено Русия отговорна за нарушаването на международното право.

Различно мнение изрази само Доналд Тръмп. Той определи атаката над Украйна като "много тъжен момент в човешката история". Той добави, че такова нещо не би било възможно по време на неговата администрация. Бившият президент определи хода на Владимир Путин за разчленяването на независимостта, суверенитета и демокрацията в Украйна като "гениален".

Зеленски обяви военно положение за цяла Украйна

Зеленски обяви военно положение за цяла Украйна

Разговарял е с Джо Байдън…