Бившият бразилски президент Жаир Болсонаро, който е в САЩ, се очаква да се завърне у дома на 30 март. Това съобщи EFE в петък, позовавайки се на Валдемар Коста, ръководител на Либералната партия, на която той е член.

"Болсонаро ще се върне в Бразилия на 30 март сутринта", цитира EFE Коста, който се е изказал в социалните мрежи.

Болсонаро напусна Бразилия точно преди Нова година, когато мандатът му като президент изтичаше. През цялото това време той е бил в САЩ.

Според официалните данни на бразилските изборни власти Болсонаро е загубил изборите от социалиста Луис Инасио Лула да Силва, но самият той не е признал поражението си.

На 8 януари негови поддръжници организираха масови протести в столицата. Те пробиха полицейските кордони и щурмуваха парламента, Върховния съд и президентската резиденция.

Лула да Силва: Болсонаро загуби изборите, но крайнодясната идеология все още е жива

Лула да Силва: Болсонаро загуби изборите, но крайнодясната идеология все още е жива

Ние не искаме преследвания и насилие, а държава, която живее в мир

Те счупиха прозорци и стъкла, разбиха мебели и декорации, унищожиха компютри, телевизори и друга техника, хвърляха и унищожаваха документи.

Няколко дни по-късно съдия от Върховния съд на Бразилия разреши включването на бившия президент Жаир Болсонаро в списъка на лицата, които трябва да бъдат разследвани във връзка с безредиците.