Бившият посланик на Обединеното кралство в ЕС Марк Роджърс обвинява бивши министри в "непочтеност спираща дъха" за Брекзит, съобщава "Политико". Аргументите им "карат търговците на змийско масло да се изчервят".

Сър Марк Иван Роджърс е постоянен представител в Европейския съюз от 4 ноември 2013 г. до оставката си на 3 януари 2017 г. Във връзка със състоянието на Брекзит, Роджърс вижда "объркано мислене" в правителството и предупреждава, че "отрицанието е доста универсално" във всички участващи в дебата.

"Вярвам, че рисковете са значително по-високи, отколкото предполагат пазарите и коментаторите. Сега е неотложно да излезем от това създаване на митове", коментира той.

Лекцията на Роджърс съдържа критики за сделката на Тереза ​​Мей, останалите, които искат "гласовете на народ" и преговарящите в Брюксел. Но най-суровите му думи са запазени за политиците на Брекзит, които според него избягват да говорят сериозно или какво наистина означава това, как работи и накъде води.

Десетки министри плашат Мей с оставка

Десетки министри плашат Мей с оставка

До 40 министри заплашват с оставка, ако Мей не им позволи

Той коментира, че бившият министър Борис Джонсън, Дейвид Дейвис и Доминик Рааб са непочтени, повтаряйки твърдението, че на правителство е предложена търговска сделка в стил Канада от председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Роджърс добавя, че в действителност, подобна сделка се предлага на Великобритания, само като Северна Ирландия остава в регулаторния и митнически режим на ЕС - нещо, на което правителството, никога няма да се съгласи.

За "слух", че Великобритания може просто да напусне ЕС по отношение на условията на Световната търговска организация, Роджърс нарича това "грубо изоставяне на отговорност и огромен провал на лидерството, под прикритието на все по-празна реторика за предателство и демагогия".

Тъй като търговската сделка с ЕС в крайна сметка ще бъде от съществено значение, той твърди, че "вие очевидно няма да спечелите нищо, като се сгромолясате напълно по правилата на СТО, а след това ще трябва да се опитате да се качите обратно по хълма до преференциална сделка, под огромен натиск."

Ирландия иска предпазен механизъм и при Брекзит без сделка

Ирландия иска предпазен механизъм и при Брекзит без сделка

Трябва да договорим споразумение за митническите проверки

 

"Просто давате перфектната преговаряща ръка на другата страна", обяснява Роджърс.

Той прогнозира, че бъдещето на Великобритания ще "зацикли" до едни постоянни, неспирни преговори с ЕС: "Животът след Брекзит ще бъде съсипан с едно дълго, трудно преговаряне, едно след друго, с най-близките ни съседи и най-големи търговски партньори. И тези преговори ще принудят да правим много тежки избори".

"Няма никакъв скок към свободата, който окончателно да приключи това", допълва той.

Борис Джонсън, Дейвид Дейвис и Доминик Рааб не отговорят на молба за коментар на "Политико".

Брекзит без споразумение означава „твърда” граница, потвърди ЕС

Брекзит без споразумение означава „твърда” граница, потвърди ЕС

Схинас призова Обединеното кралство да изясни намеренията си