Бившият твърдолинеен президент на Иран Махмуд Ахмадинеджад днес се регистрира да участва отново в избори през юни, които се разглеждат като тест за легитимността на духовните владетели на страната, информира "Ройтерс".

Охулван на Запад заради поставянето под въпрос на Холокоста, Ахмадинеджад трябваше да подаде оставка през 2013 г. заради правилата за ограничаване на мандата, когато действащият президент Хасан Рохани, който договори ядреното споразумение на Иран от 2015 г. със световните сили, спечели голяма изборна победа.

"Хората трябва да участват в процеса на вземане на решения в Иран... Всички ние трябва да се подготвим за фундаментална реформа", цитира държавната телевизия думите на Ахмадинеджад след регистрацията му.

Арестуваха бившия ирански президент Махмуд Ахмадинеджад

Арестуваха бившия ирански президент Махмуд Ахмадинеджад

Подкрепял протестите в Иран

Кандидатите започнаха да се регистрират за изборите вчера, като духовните владетели се надяват на голяма избирателна активност, която може да бъде засегната от нарастващото недоволство от икономика, ударена тежко от санкциите на САЩ, въведени след оттеглянето на Вашингтон от ядреното споразумение преди три години.

Регистрацията ще приключи в събота, след което участниците ще бъдат проверени за техните политически и ислямски квалификации от 12-членен проверяващ орган, Съветът на пазителите. Шестима членове на твърдолинейния орган са назначени от върховния водач аятолах Али Хаменеи.

Хаменеи подкрепи Ахмадинеджад, след като преизбирането му през 2009 г. предизвика протести, при които десетки хора бяха убити и стотици арестувани, разтърсвайки управляващата теокрация, преди силите за сигурност, ръководени от елитната Революционна гвардия, да потушат протестите.

Ахмадинеджад изпадна от президентската битка в Иран

Ахмадинеджад изпадна от президентската битка в Иран

Рохани е сред одобрените от съвета шестима кандидати.

Но между двамата се разви разрив, след като тогавашният президент Ахмадинеджад открито се застъпи за проверки на върховната власт на Хаменеи. Ахмадинеджад беше дисквалифициран от Съвета на пазителите в президентските избори през 2017 г.

В отворено писмо до Хаменеи през 2018 г. Ахмадинеджад призова за "фундаментални реформи" в трите клона на правителството - изпълнителната, парламента и съдебната власт - както и в канцеларията на върховния водач.

Бивш офицер от гвардията, който се опита да се ребрандира като умерен политик, критикувайки духовенството, Ахмадинеджад разчита на благочестивите бедни и на работническата класа на Иран, които станаха нетърпеливи от нарастващия икономически натиск.

Популярността му обаче остава под въпрос, а твърдолинейните политически групи се очаква да подкрепят известния духовник и ръководител на съдебната система Ебрахим Раиси, ако той реши да се кандидатира.

Рохани няма право да се кандидатира отново съгласно конституцията на Иран.

Няколко твърдолинейни кандидати, включително някои командири на Революционната гвардия, заявиха, че ще се оттеглят, ако Раиси се включи в надпреварата, за да избегнат разделянето на вота.

Назначен от върховния водач за ръководител на съдебната власт, Раиси се очертава като една от най-влиятелните фигури в Иран и претендент за наследник на Хаменеи.

Махмуд Ахмадинеджад обяви, че няма да се кандидатира за президент на Иран

Махмуд Ахмадинеджад обяви, че няма да се кандидатира за президент на Иран

Той последва съвета на върховния лидер