В Иран арестуваха бившия президент Махмуд Ахмадинеджад за подкрепа на протести по време на визита в Шираз, съобщи РИА Новости, цитирайки вестник Al-Quds Al-Arabi, който се позовава на източник в Техеран.

По информация на изданието, властта е одобрила ареста на бившия президент заради изявлението на Ахмадинеджад в Бушер, което бе оценено като "подстрекателство към безпорядък".

Хиляди задържани при протестите в Иран

Хиляди задържани при протестите в Иран

Много от тях може да получат смъртни присъди

В четвъртък Ахмадинеджад разкритикува действащия президент Хасан Роухани и неговото правителство пред жители на града. Той ги обвини в отдалечаване от проблемите на народа, "лошо управление" и присвояване "монополите на общественото богатство".

По информация на изданието, арестът на политика е станал с одобрението на върховния лидер на републиката Аятоллах Али Хаменей.

Консерваторът Ахмадинеджад беше президент два поредни мандата - от 2005 до 2013 г. През 2009 г. в страната имаше протести след неговата повторна изборна победа.

Нобелов лауреат зове народа на Иран към гражданско неподчинение

Нобелов лауреат зове народа на Иран към гражданско неподчинение

Зове ги да изтеглят парите от банките си и да не си плащат сметките

В големите градове на републиката от 28 декември има масови протести. Демонстрантите искат от властта да подобри икономическата ситуация.

В Техеран смятат, че протестите са свързани както с вътрешните проблеми, така и с подстрекателство от страна на САЩ, Великобритания, Саудитска Арабия. Жертви на безпорядъка са станали най-малко 20 души, а стотици са задържаните.

Малко по-късно стана ясно, че иранските власти са задържали главните организатори на протестите, които не стихват в различни градове на страната от края на 2017 г. Болшинството от по-рано задържаните са освободени, съобщи телевизия Press TV, позовавайки се на представител на полицията.