Иранският лауреат на Нобелова награда Ширин Ебади призова народа на Иран да се включи в гражданско неподчинение и да продължи с националните протести, които представляват най-голямото предизвикателство към неговите лидери от размириците през 2009 г. насам, които настояваха за провеждането на реформи, съобщава "Ройтерс".

Финансираният от Саудитска Арабия вестник "Ал Аусат" цитира най-известния адвокат по правата на човека в Иран да казва, че иранците трябва да останат на улицата, като конституцията им дава право да провеждат демонстрации.

Иранската армия готова да помогне за потушаване на размириците, ако е необходимо

Иранската армия готова да помогне за потушаване на размириците, ако е необходимо

Ще бъдат готови да се противопоставят на мамещата Голяма сатана

След 6 дни протести, които разтърсиха режима на аятоласите и при които загинаха 21 души, елитната Революционна гвардия на страната вчера разположи сили, за да потуши размириците в три провинции.

Протестите, които започнаха заради икономическите трудности, изпитвани от младите и работническата класа, се превърнаха в бунт срещу правомощията и привилегиите на откъснатата от народа върхушка, особено върховния лидер аятолах Али Хаменеи.

Иранските власти организираха проправителствени демонстрации в няколко града днес, включително във втория по големина град Машхад.

Революционната гвардия на Иран обяви, че "бунтът" е смазан

Революционната гвардия на Иран обяви, че "бунтът" е смазан

"Враговете знаят отлично, че по никакъв начин не могат да застрашат Иран"

Държавната телевизия показа хиляди демонстранти, носещи плакати на аятолах Хаменеи и такива, на които пише "Смърт на бунтарите".

Антиправителствените протести, които изглеждат спонтанни и без ясен лидер, започнаха в работническите квартали и по-малки градове, но изглежда също, че набират подкрепа и сред образованата средна класа и правозащитници, които взеха участие в протестите през 2009 г.

Живеещата в Лондон Ебади, която беше удостоена с Нобелова награда за мир през 2003 г. и е една от многото живеещи в изгнание критици на властите в Иран, призова иранците да спрат да плащат сметки за вода, газ и електричество, както и данъци.

Тя също така ги призова да изтеглят парите си от държавните банки, за да упражнят икономически натиск върху правителството и да го принудят да спре да прибягва до насилие и да отговори на техните искания.

"Ако правителството не се е съобразявало с вас в продължение на 38 години, вие трябва да пренебрегнете това, което правителството ви казва сега", подчертава Ебади.