Съдът в Кишинев наложи 30-дневен домашен арест на бившия молдовски проруски президент Игор Додон. Съдът уважи частично искането на прокуратурата, която поиска 30 дни лишаване от свобода, информира молдовският портал Noi.md.

Припомняме, че на 24 май служители на Службата за информация и сигурност, съвместно с Антикорупционната прокуратура, претърсиха дома на бившия президент на Република Молдова Игор Додон. Претърсванията са извършени на няколко адреса, недвижими имоти, собственост на поставени лица, както и в централата на Молдовско-руския бизнес съюз, председателстван от Игор Додон. В резултат на обиските Игор Додон бе задържан за 72 часа. Бившият държавен глава е заподозрян по четири обвинения: пасивна корупция, приемане на финансиране на политически партии от престъпна организация, държавна измяна и незаконно обогатяване.

Самият Додон след съдебното заседание направи няколко изявления по своя случай. По-специално той заяви, че президентът на страната Мая Санду и посолството на САЩ са виновни за наказателното производство срещу него, съобщава Noi.md позовавайки се на newsmaker.md.

"Веднага след като стана президент, тя веднага се обърна към прокуратурата да образуват наказателно дело срещу мен и да ме пратят в затвора", каза Додон. Той каза още, че по делото му се занимават 53 прокурори и тяхната задача е да го пратят в затвора. "Странно и низко е да чувам обвинения срещу мен в предателство от тези, които ползват услугите на чуждестранни консултанти, асистенти и т.н. Всички обвинения в незаконно обогатяване нямат нищо общо с реалността и са предназначени да сплашат онези, които са против режима на Мая Санду", сигурен е Додон.

Той каза още, че целият процес срещу него е начин за отвличане на вниманието на гражданите от други проблеми. "Целта на случая е да отклони вниманието от социалните проблеми: тарифи, цени на бензина. Кой ще влезе в затвора през есента, когато бензинът и газта ще са още по-скъпи? — каза Додон. Той смята, че втората цел е "ликвидацията на опозиционната сила", - по делото фигурира и Партията на социалистите. Той смята, че властите искат да го премахнат. "Третата цел е да очакват да се откажа след психологически натиск. Ще изтърпя всичко и няма да се предам", увери Додон събралите се пред съда.

На 24 май говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия е загрижена за случилото се. Той изрази надежда правата на Додон да бъдат спазени.

Молдова ли следва след Украйна?

Молдова ли следва след Украйна?

Американски и украински официални лица обсъдиха в неделя възможността руският президент Владимир Путин да разшири инвазията си