Бивш помощник на руския президент Владимир Путин предупреди, че Украйна никога няма да може да си върне контрола над контролирания от сепаратистите изток, съобщава АП.

Владислав Сурков, който загуби работата си като съветник на Путин по-рано този месец, коментира, че той се е оттеглил поради промяна в курса на Кремъл по отношение на украинския конфликт. Той не посочва конкретни причини за напускането си, като обяснява само, че това се дължи на "промяна в контекста" на Украйна.

Наблюдатели в Москва приписват уволнението на Сурков на намерението на Кремъл да предприеме по-малко остра линия спрямо Украйна. Сурков е наследен като човек на Кремъл в Украйна от друг дългогодишен помощник на Путин - Дмитрий Козак.

Попитан в сряда дали руската политика по отношение на Украйна се е изменила, говорителят на Путин Дмитрий Песков отхвърли твърдението на Сурко, като заяви, че Кремъл се придържа към мирното споразумение от 2015 г., сключено от Франция и Германия, като основа за политическо уреждане.

Сурков приветства водачите на сепаратистите в източна Украйна като "истински воини" и "истински герои" и обясни, че Украйна никога няма да може да възстанови контрола си над контролираните от бунтовниците територии. "Донбас не заслужава такова унижение. Украйна не заслужава такава чест."

Изявление на Сурков рязко контрастира с обичайната реторика от Кремъл, която призовава украинските власти да започнат диалог с бунтовниците и да изработят политическо споразумение, което да предложи широка автономия на бунтовническите региони в съответствие с мирното споразумение от 2015 г.

Порошенко избухна: Путин е "по-опасен от коронавируса"

Порошенко избухна: Путин е "по-опасен от коронавируса"

Възнамерявал да вземе не само украинската земя, но и душата на Украйна

Този автономен статут се разглежда от Кремъл като ключов лост за задържане на стремежа на Украйна за присъединяване към НАТО.

По време на разговорите си през декември лидерите на Русия, Украйна, Франция и Германия насрочиха следващата си среща за април в Берлин. Руският външен министър Сергей Лавров предупреди обаче, че свикването на следващата четиристранна среща на върха ще зависи от спазването на предишни споразумения.

"Ще обсъдим времето за следващата среща на върха само след прилагането на това, за което говорихме в Париж, включително нормализиране на място, разчистване на мини и политически въпроси, свързани ... с кодифицирането на специален статут" на Донбас, коментира Лавров в сряда.

"Второто ни искане е да обсъдим времето за срещата само след като подготвим и подпишем проект на окончателен документ, така че да няма провал в предварителни споразумения", каза Лавров.

Путин убеден: Русия и Украйна са "разделяни", за да се отстрани конкурент

Путин убеден: Русия и Украйна са "разделяни", за да се отстрани конкурент

Ако се обединят, двете страни ставали глобален конкурент