Бившият премиер Имран Хан предупреди правителството на Пакистан да насрочи нови избори през следващите шест дни, съобщава Асошиейтед прес. В противен случай той заяви, че отново ще тръгне към столицата заедно с 3 милиона души.

Хан говори на митинг с хиляди демонстранти в Исламабад, целящи да свалят правителството и да наложат предсрочни избори. По-рано правителството извика войски за охрана на важни сгради, включително парламента и офисите на президента и премиера Шахбаз Шариф. Мерките идват след сблъсъци между демонстранти и полиция.

Хан в обръщението си твърди, че петима негови поддръжници са били убити при насилието в цялата страна. По-рано Хан обеща, че ще организира продължителна седяща среща, за да приеме исканията му.

Хан, бивша звезда на крикет, превърнал се в ислямистки политик, беше министър-председател повече от три години и половина, докато не беше свален миналия месец с вот на недоверие в парламента. Оттогава той провежда митинги в цялата страна, заявявайки, че отстраняването му от длъжност е резултат от организиран от САЩ заговор и тайно споразумение с Шариф. И двамата отрекоха обвинението.

Правителството в сряда арестува над 1700 поддръжници на Хан. Мерките бяха обявени, след като полицай беше убит във вторник по време на нападение в дома на известен привърженик на Хан в Лахор.

Полицията в Пакистан разпръсна със сълзотворен газ симпатизанти на сваления премиер

Полицията в Пакистан разпръсна със сълзотворен газ симпатизанти на сваления премиер

Маршовете предизвикаха опасения от голямо насилие между привържениците на Хан и силите за сигурност