Бившият президент на Египет Мохамед Морси почина в съда, съобщи египетската държавна телевизия, цитирана от "Ройтерс".

Уточнява се, че Морси е припаднал след съдебно заседание и е починал впоследствие.

"Говореше пред съдията в продължение на 20 минути, после стана много възбуден и припадна. Той незабавно беше откаран в болницата, където по-късно почина", посочи източник от съда.

Морси е първият демократично избран президент в съвременната история на Египет, но прекара само една бурна година на поста след въстанието през 2011 г. и масови протести срещу управлението му, преди военните да го свалят от власт през юли 2013 г.

Той беше водеща фигура в радикалното ислямистко движение "Мюсюлманско братство".

Държавната телевизия уточни, че 67-годишният Морси е бил в съда по обвинения за шпионаж, произтичащи от съмнения за контакти с палестинската ислямистка екстремистка групировка "Хамас". 

Морси излежаваше 20-годишна присъда заради избиването на протестиращи по време на демонстрациите срещу него през 2012 г. и доживотна присъда за шпионаж в случай, свързан с Катар. 

Морси е роден в село Ел Адвах в делтата на Нил през 1951 г. Учи инженерство в Университета в Кайро през 1970-те години, преди да се премести в САЩ, за да напише докторска дисертация. 

Критиците го обвиняваха по време на мандата му като президент, че е позволил на ислямистите да монополизират политическата сцена и в провал по отношение на икономиката.