Сюзън Райс, бивш съветник по националната сигурност на президента на САЩ Барак Обама (2009-2017 г.), коментира пред СиЕнЕн че размириците, причинени от смъртта в Минеаполис на афроамериканеца Джордж Флойд може да са организирани външно чрез "руски наръчник за обучение". 

"Има мирни протестиращи, чието внимание е фокусирано върху истинската болка и неравенство, с които всички се борим и с които трябва да се справим. Има и екстремисти, които дойдоха да се опитат да отнемат тези протести и да ги превърнат в нещо съвсем различно", обяснява тя, цитирана от ТАСС.

"Въз основа на моя опит, не чета данни от разузнаването нито днес, нито въобще сега, но въз основа на моя опит, мога да кажа, че това е директно от руско ръководство за обучение (руска методика)."

Бели расисти, Сорос, Русия и крайнолеви обвинявани за протестите в САЩ

Бели расисти, Сорос, Русия и крайнолеви обвинявани за протестите в САЩ

В САЩ ври и кипи след убийството на Джордж Флойд

Водещият на СиЕнЕн Волф Блицър отговори, че е убеден, че "руснаците... се опитват да опозорят САЩ от десетилетия, като сеят расови разногласия", след което пита Райс дали има има предвид точно това.

"Ние постоянно наблюдаваме това, виждаме го от много години и честно казано, виждаме го всеки ден в социалните мрежи, където те вземат всяка болезнена, противоречива тема - било то имиграцията, правата на гейовете, въоръженото насилие и както винаги расизмът - и те играят и от двете страни", коментира бившият съветник на Обама по национална сигурност.

"Тяхната цел не е просто да опозорят Съединените щати. Целта им е да ни разделят, да ни накарат да се бием един с друг", допълва тя.

Полицейски час във Вашингтон и още 40 града заради размириците

Полицейски час във Вашингтон и още 40 града заради размириците

Националната гвардия се включва в опазването на реда...